Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Mikulec sa vyjadril k únikom informácií súvisiacich so správou od SIS

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR Pavel Neubauer

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci na neverejnej mimoriadnej schôdzi.

Bratislava 2. júna (TASR) - Každý by si mal byť vedomý dôsledkov v prípade porušenia zákona o ochrane utajovanej skutočnosti. V súvislosti s únikom informácií, ktoré majú súvisieť s prerokovanou správou od SIS o možnom manipulovaní vyšetrovania závažných káuz, to v stredu po rokovaní vlády uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Nechcel špekulovať o vierohodnosti a autenticite písomnosti šíriacej sa na internete. Upozornil, že on samotnú správu, ktorú predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predložil poslancom, nevidel. V prípade vyjadrení, ktoré k správe a informáciám vo virtuálnom prostredí uvádza opozícia, si Mikulec myslí, že „opoziční poslanci predovšetkým rozprávajú vlastné príbehy“.

Možné ovplyvňovanie svedkov a účelovú koordináciu výpovedí kajúcnikov vyšetruje policajná inšpekcia. „Pokiaľ by sa potvrdili podozrenia a ovplyvňovanie vyšetrovaní, samozrejme, nebolo by to dobré, išlo by o vážne pochybenie,“ povedal minister.

O stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, ktoré bolo 17. mája, rokovali minulý týždeň poslanci na neverejnej mimoriadnej schôdzi. Inicioval ju Smer-SD. V pléne NR SR mal vtedy predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) predniesť správu SIS, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcej konania v trestných veciach. Následne mal obsah tejto správy kolovať na verejnosti. Informáciami vyplývajúcimi zo správy SIS sa už zaoberá Úrad inšpekčnej služby.