Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Dostál: Štát má chrániť občanov, ak to nerobí, zlyháva

Ondrej Dostál (SaS), archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Nečinné prizeranie sa agresívnemu davu nie je podľa neho riešením problému.

Bratislava 30. júla (TASR) - Chrániť bezpečnosť občanov a verejný poriadok je jednou zo základných úloh štátu. Ak to na to určené štátne orgány nerobia, štát zlyháva. Upozorňuje na to poslanec z klubu SaS a šéf mimoparlamentnej OKS Ondrej Dostál na sociálnej sieti, kde poukazuje, že polícia mala zákonné dôvody zakročiť voči protestujúcim počas štvrtkovej demonštrácie v Bratislave. Demonštranti niekoľko hodín blokovali dopravu v centre mesta, opľúvali okoloidúcich, slovne na nich útočili.

"Násilie extrémistov a konšpirátorov sa presúva z internetu do ulíc a začína sa meniť z verbálneho na fyzické. Štát sa tomu nesmie len nečinne prizerať, inak sa agresivita davu bude len stupňovať. Ľudia majú právo pokojne sa zhromažďovať a vyjadrovať svoj názor. Nemajú však právo správať sa agresívne voči iným a porušovať pri tom zákony," vyhlásil Dostál, podľa ktorého sa to však vo štvrtok dialo.

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu zablokovali dopravu na Hodžovom námestí 29. júla 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Miroslav Košírer


Pripúšťa, že polícia mohla mať vážne dôvody, pre ktoré nezakročila proti agresívne sa správajúcemu davu. Je však presvedčený, že pre zákrok polície existovali zákonné dôvody. "Určite tým vážnym dôvodom pre nekonanie polície nebolo to, že by polícia nedokázala rozlíšiť protestujúcich od turistov. Takéto vyjadrenia zosmiešňujú políciu v očiach verejnosti. Ak by dopravu takýmto spôsobom blokovali turisti, alebo ak by sa voči iným ľuďom takto agresívne správali trebárs bicyklisti, tak by bol rovnaký dôvod zakročiť aj proti turistom či bicyklistom," uviedol Dostál.

Dostál zároveň poukazuje na existenciu dôvodu na rozpustenie neohláseného zhromaždenia. Argumentuje zákonom o zhromažďovacom práve, podľa ktorého neohlásené zhromaždenie možno rozpustiť z dôvodov, pre ktoré je možné ohlásené zhromaždenie zakázať. Obec podľa zákona môže zhromaždenie zakázať, ak sa má konať v mieste, kde by potrebné obmedzenie dopravy a zásobovania bolo v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva, ak možno bez neprimeraných ťažkostí konať zhromaždenie inde bez toho, že by sa tým zmaril oznámený účel zhromaždenia.

Na snímke účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred Prezidentským palácom.
Foto: TASR Martina Kriková


"Niekoľko stoviek demonštrantov na prakticky celý deň zablokovalo dopravu v centre mesta. Ak niekoľkohodinová blokáda dopravy na frekventovaných cestách v centre hlavného mesta nie je v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva, tak čo by už v závažnom rozpore so záujmom obyvateľstva mohlo byť? Úmyselné blokovanie sanitiek so zomierajúcimi pacientmi a inak nič?" pýta sa Dostál.

Nečinné prizeranie sa agresívnemu davu nie je podľa neho riešením problému. "Opäť boli napadnutí novinári. Terčom agresie demonštrantov sa stali okoloidúci, aj ľudia v autách, ktorí sa im dostali do rany. Chrániť bezpečnosť občanov a verejný poriadok je jednou zo základných úloh štátu. Ak to na to určené štátne orgány nerobia, štát zlyháva," zdôraznil Dostál.

Demonštranti protestovali vo štvrtok proti očkovaniu, pandemickým opatreniam, proti prezidentke SR Zuzane Čaputovej, členom vlády i parlamentu. Dav zablokoval komunikácie v okolí námestia, čo spôsobilo kolóny v centre mesta a nútenú úpravu trás liniek MHD. Blokovanie ciest sprevádzali incidenty s okoloidúcimi vodičmi, chodcami i novinármi. Podľa polície sa na proteste zúčastnilo 1000 až 1500 ľudí. Polícia dlho proti protestujúcim nezasahovala, tvrdila, že na to nemá zákonný dôvod a že na zhromaždení nedochádza k vážnemu porušovaniu verejného poriadku. Protest začala rozpúšťať po 20.00 h.