Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

DOSTÁL: Jozef Tiso si nezaslúži ani sekundu ticha

Ondrej Dostál Foto: TASR/Michal Svítok

Kotleba požiadal o zaradenie minúty ticha do programu parlamentnej schôdze šéfa zákonodarného zboru Andreja Danka. V liste sa ho pýta, či si je vedomý toho, na aký deň zvolal schôdzu parlamentu.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Prezident fašistického Slovenského štátu Jozef Tiso si nezaslúži ani sekundu ticha. Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR z klubu SaS a šéf mimoparlamentnej OKS Ondrej Dostál.

Reagoval tak na žiadosť lídra ĽSNS Mariana Kotlebu, aby si parlament v pondelok 18. apríla uctil minútou ticha všetky obete justičných vrážd a justičných omylov. Kotleba pripomína, že práve v tento deň pred 69 rokmi došlo "k hanebnej justičnej vražde" prezidenta a kňaza Jozefa Tisa.

"Tento návrh musí byť pre akéhokoľvek demokratického politika neprijateľný, pretože je urážkou pamiatky všetkých obetí fašizmu a nacizmu. Každá z nich si zaslúži úctu oveľa viac ako hlava štátu, ktorá je spoluzodpovedná za ich smrť," vyhlásil Dostál.



Poukázal, že keby si slovenský parlament chcel uctiť minútou ticha len pamiatku každého z približne 70.000 slovenských Židov, ktorých Tisov štát poslal na smrť do koncentračných táborov, museli by poslanci NR SR mlčky stáť celých 146 rokovacích dní. "Politik zodpovedný za ich smrť si nezaslúži ani sekundu ticha v parlamente demokratického štátu," zdôraznil Dostál.

Poslanecký klub Mosta-Híd považuje Kotlebovu žiadosť o minútu ticha za provokáciu. "Takýto návrh nepatrí do politiky, keďže Jozef Tiso je kontroverzný politik smutnej doby," uviedol šéf klubu Gábor Gál. Pripomenul, že Tiso počas druhej svetovej vojny súhlasil s deportáciami slovenských občanov - Židov do vyhladzovacích táborov. Po vypuknutí SNP navyše súhlasil s vyslaním nemeckých vojenských jednotiek proti povstalcom. "Naším záujmom je budovať občiansku spoločnosť a nie podporovať nápady extrémistickej skupiny," zdôraznil Gál.

Na Kotlebovu žiadosť reaguje protižiadosťou aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. "Práve som odoslal list predsedovi NR SR Andrejovi Dankovi, v ktorom navrhujem, aby sme pondelkovú schôdzu začali minútou ticha za obete holokaustu a fašistického režimu, ktorý na Slovensku vládol v rokoch 1939-1945," informuje na sociálnej sieti Facebook Beblavý.

Kotleba požiadal o zaradenie minúty ticha do programu parlamentnej schôdze šéfa zákonodarného zboru Andreja Danka (SNS). V liste sa ho pýta, či si je vedomý toho, na aký deň zvolal schôdzu parlamentu. "Ak si neuvedomujete význam 18. apríla, rád by som vám pripomenul, že práve 18. apríl je deň, ktorý sa navždy zapísal čiernymi písmenami do histórie slovenského národa," píše Kotleba.

Tisa, ktorý bol popravený, označuje za jedného z najväčších velikánov. "Muž, ktorý je právom považovaný každým národovcom za mučeníka slovenskej štátnosti, ako aj obrany kresťanstva proti boľševizmu," uvádza predseda ĽSNS.

Riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková pre TASR uviedla, že predseda parlamentu Andrej Danko bude dodržiavať rokovací poriadok a nevidí dôvod vyjadrovať sa k PR aktivitám ĽSNS.