Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dostál: Vyzývame premiéra, aby sa ospravedlnil Ukrajine

Ondrej Dostál (SaS), archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Podpora suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny by mala byť jedným z dôležitých pilierov zahraničnej politiky Slovenskej republiky, uviedli poslanci v stanovisku.

Bratislava 4. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SaS pôsobiaci v mimoparlamentnej strane OKS vyzývajú premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby sa ospravedlnil Ukrajine. TASR o tom informoval poslanec Ondrej Dostál (SaS). Urobili tak v súvislosti s "nemiestnym žartovaním" premiéra v diskusnej relácii o prisľúbení Zakarpatskej Ukrajiny Rusku za vakcínu Sputnik V. Hovoria o hanbe SR, poškodzovaní jej mena v zahraničí a narúšaní dobrých slovensko-ukrajinských vzťahov.

"Ukrajina je náš sused a ťažko skúšaný partner, ktorý čelí agresii zo strany Putinovho Ruska. Časť ukrajinského územia je Ruskom okupovaná, na inej časti ukrajinského územia vedie Rusko vojenské operácie. Podpora suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny by mala byť jedným z dôležitých pilierov zahraničnej politiky Slovenskej republiky a slovenskí politici v ústavných funkciách by sa mali vyvarovať akýchkoľvek prejavov, ktoré by mohli byť vnímané ako spochybnenie tejto podpory," uviedli poslanci v stanovisku.



Pod výzvu sa podpísali okrem Dostála aj poslanec NR SR a člen Republikovej rady OKS Radovan Kazda, podpredsedovia OKS Ivan Kuhn a Martin Mlýnek.

Matovič v utorňajšej (2. 3.) relácii Rádia Expres na otázku, čo za nákup vakcíny Sputnik V Ruskej federácii sľúbil, so žartom odvetil: "Zakarpatskú Ukrajinu." K tomu následne dodal: "Nič som nesľuboval... len som sa snažil zabezpečiť vakcínu."

Za výroky premiéra sa už svojmu ukrajinskému rezortnému partnerovi Dmytrovi Kulebovi ospravedlnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS).

Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny si v stredu v tejto súvislosti predvolalo chargé d'affaires Slovenskej republiky na Ukrajine Matúša Korbu, aby mu prednieslo protest. Ukrajinské ministerstvo takisto žiada od slovenského premiéra oficiálne ospravedlnenie.