Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Dostatočnú kvalitu na kúpanie dosiahlo vlani 28 prírodných kúpalísk

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Kvalitu vodných plôch hodnotila Európska environmentálna agentúra.

Bratislava 4. júna (TASR) - V roku 2020 dosiahlo dostatočnú kvalitu na kúpanie všetkých 28 monitorovaných prírodných kúpalísk. Kvalitu vodných plôch hodnotila Európska environmentálna agentúra. Informoval o tom Inštitút environmentálnej politiky (IEP) na sociálnej sieti.

"Zmeny v kvalite vody v porovnaní s predošlým rokom nastali pri Počúvadle, kde sa voda po štyroch rokoch dostala znovu na výbornú kvalitu. Rovnako aj Slnečné jazerá v Senci si po troch rokoch zlepšili kvalitu vody na dobrú," približujú analytici.

Výbornú kvalitu vody malo 18 lokalít, napríklad Zemplínska Šírava, Liptovská Mara alebo jazero v Ivanke pri Dunaji. Sedem lokalít malo dobrú kvalitu, išlo o Zlaté piesky, Senecké jazerá či južnú časť Veľkej Domaše. Zelená voda, Vindšachtské jazero a severovýchodné pobrežie Veľkej Domaše mali dostačujúcu kvalitu vody na kúpanie.

Napriek zlepšujúcim sa výsledkom chýbajú údaje o kvalite vody na viacerých obľúbených lokalitách, uvádza IEP. V monitoringu tak chýbajú jazerá ako napríklad Oravská priehrada, Veľký Draždiak v Bratislave alebo Sĺňava v Piešťanoch.