Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dostupné sú tisícky strán odbornej literatúry o zahraničnej politike

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt EODOPEN je spolufinancovaný Európskou komisiou a slovenským partnerom v medzinárodnom konzorciu je CVTI SR.

Bratislava 12. júna (TASR) - Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku sa rozhodla zdigitalizovať a sprístupniť svoju odbornú literatúru. Pridala sa tak ku Geografickému ústavu a Ústavu merania Slovenskej akadémie vied (SAV) a zapojila sa do medzinárodného projektu zameraného na digitalizáciu a sprístupnenie dokumentov 20. a 21. storočia. Dostupné sú tak tisícky strán odbornej literatúry k téme zahraničnej politiky. Informuje o tom na svojom webe Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) SR pre Slovenskú spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA) zdigitalizovalo celkovo 8853 strán odbornej literatúry, z toho 57 monografií a 55 čísiel odborného časopisu Zahraničná politika, do roku 2004 známeho pod názvom Listy SFPA. Okrem verejného sprístupnenia v rámci pripravovaného spoločného európskeho portálu EODOPEN je časopis Zahraničná politika už dnes dostupný v digitálnej knižnici CVTI SR," konkretizoval Tomáš Fiala, vedúci odboru knižnično-informačných služieb CVTI SR. Virtuálna študovňa SFPA je dostupná v rámci digitálnej knižnice CVTI SR.

Projekt EODOPEN je spolufinancovaný Európskou komisiou a slovenským partnerom v medzinárodnom konzorciu je CVTI SR. Jedným z hlavných cieľov projektu je online sprístupnenie kníh z 20. a 21. storočia. Partnermi projektu sú inštitúcie z Rakúska, Estónska, Česka, Poľska, Slovenska, Nemecka, Portugalska, Maďarska, Švédska, Slovinska a Litvy.