Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Dotáciu na zriadenie škôlky využilo vlani päť vysokých škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort školstva v roku 2020 vyčlenil na projekt podpory vzniku materských škôl jeden milión eur.

Bratislava 23. februára (TASR) - Päť verejných vysokých škôl zriadilo vo svojich priestoroch materskú školu pre deti zamestnancov a študentov. Využili na to dotácie z projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR, ktorého cieľom je zvyšovanie dostupnosti vysokoškolského vzdelávania pre študentov - rodičov, zatraktívnenie akademického prostredia, ako aj rozširovanie kapacít materských škôl. TASR o tom informoval odbor komunikácie rezortu školstva.

Rezort školstva v roku 2020 vyčlenil na projekt podpory vzniku materských škôl jeden milión eur. Dotácie získali Univerzita Komenského v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Žilinská univerzita v Žiline a Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre.

"Som veľmi rád, že môžeme aj takýmto spôsobom prispieť k väčšiemu zaškoleniu detí v predškolskom veku. Zároveň je to aj prvý krok k vytváraniu vysokoškolských komunít s komplexnými službami, ktoré umožnia mladým rodinám pracovať či zvyšovať si vzdelanie," ozrejmil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že ide o dlhodobý zámer rezortu pre vysokoškolskú oblasť.

Ako uviedol odbor komunikácie, zriadenie materskej školy na vysokej škole bude ukotvené aj legislatívne. A to v novele zákona, podľa ktorej bude môcť byť zriaďovateľom materskej školy aj vysoká škola. "Verím, že zaradením týchto škôl do systému motivujeme aj ďalšie vysoké školy, aby pre svojich študentov a zamestnancov vytvorili zázemie pre najmenších a ministerstvo školstva bude v týchto aktivitách vysoké školy podporovať," uzavrel šéf rezortu.