Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dotazník o fungovaní umeleckých fondov je prístupný do 15. januára

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Údaje z tohto dotazníka následne využijeme najmä pri návrhu budúcej reformy umeleckých fondov, avizuje rezort kultúry.

Bratislava 8. januára (TASR) – Autori, interpreti i ďalší profesionáli pôsobiaci v rôznych oblastiach umenia a kultúry môžu ešte týždeň prispieť do zberu názorov k fungovaniu umeleckých fondov. Dotazník, ktorý pripravil Inštitút kultúrnej politiky, je dostupný na webe Ministerstva kultúry (MK) SR.

"Údaje z tohto dotazníka následne využijeme najmä pri návrhu budúcej reformy umeleckých fondov," avizuje rezort kultúry. Novelizáciou zákona o umeleckých fondoch sa v súčasnosti zaoberá ministerstvom zriadená pracovná skupina. "Cieľom reformy umeleckých fondov je odstránenie neefektívnosti pri podpore umenia, lepšia identifikácia pracovníkov v kultúre a kreatívnom priemysle a zabezpečenie systematického nástroja podpory, dostupného pre všetkých umelcov a iných profesionálov v KKP, obzvlášť v mimoriadnych situáciách,“ dodáva MK.

Novela zákona o umeleckých fondoch je jednou z viacerých plánovaných legislatívnych aktivít rezortu v roku 2021, ministerstvo chce taktiež pripraviť novelu zákona o RTVS i komplexnú rekodifikáciu mediálnej legislatívy.