Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Dôvera kritizuje novelu o určení optimálneho výsledku hospodárenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Zámer novely zabezpečiť prístup k zdravotnej starostlivosti pre všetkých považuje aktuálne za škodlivé opatrenie.

Bratislava 14. júla (TASR) - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera kritizuje návrh novely rezortu zdravotníctva, ktorá má okrem iného upraviť súčasný systém nakladania so zdravotnými odvodmi a zadefinovať pre zdravotné poisťovne optimálny výsledok hospodárenia. "Snaha o ďalšiu reguláciu zisku zdravotných poisťovní neprinesie nič pacientom, zdravotnému systému ani zdravotníkom," uviedol pre TASR PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

Skutočným problémom slovenského zdravotníctva je podľa Dôvery tvorba strát, teda presný opak zisku. "Zdravotný systém bude fungovať dobre len vtedy, keď všetci jeho účastníci budú dlhodobo pozitívne hospodáriť," skonštatoval Štepianský. Snaha o reguláciu zisku poisťovní je podľa Dôvery opakujúci sa politický "výstrel".

V súvislosti s tým, že zdravotné poisťovne by mali po novom zverejňovať revízne pravidlá na webstránke a meniť ich len raz za kalendárny rok Dôvera reagovala, že ich zverejňuje už roky a poskytovatelia ich majú k dispozícii. "Uvádzať ich do zákona považujeme za zbytočné," doplnil Štepianský.

Zámer novely zabezpečiť prístup k zdravotnej starostlivosti pre všetkých považuje aktuálne za škodlivé opatrenie. "Prístup k zdravotnej starostlivosti pre všetkých znamená, že na úhradu zdravotnej starostlivosti budú mať nárok aj dlžníci. V čase, keď čelíme nedostatku peňazí na platy lekárov a sestier a poskytovateľov trápi inflácia, je toto opatrenie škodlivé. Navyše, dlžníkov motivuje neplatiť poistné," vysvetlil Štepianský. Dodal, že by to bolo nemorálne voči tým, ktorí riadne platia zdravotné poistenie.

Proces zmeny zdravotnej poisťovne je podľa Dôvery potrebné pre poistencov zjednodušiť. "Skomplikovať tento proces by bolo krokom späť, pretože by prichádzalo k obmedzovaniu konkurencie medzi zdravotnými poisťovňami," ozrejmil Štepianský s tým, že z ich vzájomnej súťaže benefitujú poistenci. Dôvera verí, že výsledkom zmien bude jednoduchší proces zmeny zdravotnej poisťovne.

Spomínané zmeny má priniesť novela zákona o zdravotnom poistení, ktorú ministerstvo zdravotníctva poslalo do predbežného pripomienkového konania. Na vládu by podľa ministerstva mohla byť predložená v septembri.