Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dôvera kritizuje zvýšenie základného imania štátnej VsZP

Ilustračné foto Foto: TASR - Michal Svítok

Dôvera kritizuje zvýšenie základného imania Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Bratislava 22. marca (TASR) - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera kritizuje plánované navýšenie základného imania štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Považuje za nespravodlivé, že sa ju vláda rozhodla podporiť na úkor ostatných. TASR o tom informoval PR špecialista súkromnej zdravotnej poisťovne Matej Štepianský.

Podľa Dôvery vláda rozhodnutím "neférovo a na úkor ostatných" podporiť VšZP opäť rozdelila obyvateľov Slovenska na dve kategórie. "Na svojich a na tých ostatných. Na liečbu jedných dá viac peňazí, na liečbu tých druhých menej," doplnil Štepianský.

Generálny riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Kultan považuje dané rozhodnutie za diskriminačné a účelové. "Považujeme za vrcholne nespravodlivé, že poistenci súkromných zdravotných poisťovní sa skladajú na oddlžovanie zle hospodáriacej štátnej poisťovne. Pripomíname, že aj zo 100-miliónovej sumy za poistencov štátu dostane väčšinu zase len štátna poisťovňa. Dokedy chce vláda diskriminovať 2,3 milióna ľudí platiacich dane?" uzavrel.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) na utorkovej tlačovej konferencii oznámil, že do zdravotníctva má v tomto roku prísť navyše 365 miliónov eur. Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného.