Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Dôvera: Na skrátenie čakacích dôb vyhláška rezortu nestačí

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok (20. 6.) predstavilo podmienky, podľa ktorých sa nemocnice v rámci reformy rozdelia na päť úrovní.

Bratislava 23. júna (TASR) - Skrátenie čakacích dôb na operácie si vyžaduje finančnú a legislatívnu stabilitu v zdravotníctve, vyhláška ministerstva zdravotníctva na to nestačí. Myslí si to súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera.

"Ustanovenie, ktoré definuje maximálne čakacie lehoty, považujeme za pozitívne. Zároveň však dodávame, že toto samotné ustanovenie nijako nezabezpečí skrátenie čakacích lehôt, pretože platí, že papier znesie všetko," uviedol pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

Zadefinovanie maximálnych čakacích dôb hodnotí pozitívne aj štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Ozrejmila, že vyhláška upravuje aj oblasti, pri ktorých sa doposiaľ dĺžka čakacej doby nesledovala. Ako plusy vníma aj detailné zadefinovanie medicínskych služieb a programov, materiálno-technického a personálneho zabezpečenia.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok (20. 6.) predstavilo podmienky, podľa ktorých sa nemocnice v rámci reformy rozdelia na päť úrovní. Vyhláška definuje podmienky, ktoré by mali jednotlivé úrovne nemocníc spĺňať. Má určiť aj maximálne čakacie lehoty na operácie. Na tie, ktoré nie sú akútne, by sa čakalo od siedmich do 365 dní. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Ministerstvo v minulosti viackrát zdôraznilo, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude.