Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dôvera víta dohodu s ANS, vyzýva na dofinancovanie zdravotníctva

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Po adekvátnom dofinancovaní zo strany štátu sme pripravení okamžite rokovať s poskytovateľmi s cieľom ďalšieho zvýšenia úhrad na pokrytie ich oprávnených nárokov, ozrejmil Štepianský.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera víta rozhodnutie Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) odporučiť členom podpísať dodatky zmlúv na tento rok. Zároveň vyzýva na dofinancovanie zdravotníctva, aby bolo možné s poskytovateľmi rokovať o ďalšom zvýšení úhrad na pokrytie ich oprávnených nárokov. Pre TASR to uviedol PR špecialista poisťovne Matej Štepianský.

"Rozhodnutie ANS sme privítali. Zároveň si však uvedomujeme, že požiadavky poskytovateľov neboli naplnené, a preto vyzývame na čo najrýchlejšie dofinancovanie zdravotníctva. Po adekvátnom dofinancovaní zo strany štátu sme pripravení okamžite rokovať s poskytovateľmi s cieľom ďalšieho zvýšenia úhrad na pokrytie ich oprávnených nárokov," ozrejmil Štepianský.

S potrebou dofinancovania súhlasí aj súkromná Union zdravotná poisťovňa. "Všetkým, ktorí pôsobíme v zdravotníctve, by sa hospodárilo jednoduchšie a efektívnejšie, ak by bol rozpočet dostatočný a predvídateľný. Neostáva nám preto nič iné, len zopakovať a zdôrazniť, že Slovensko potrebuje zvýšiť platbu za poistenca štátu," uviedla pre TASR hovorkyňa poisťovne Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že v prípade ďalšieho dofinancovania by sa Union ZP taktiež vrátila k rokovaniam s asociáciou.

Rovnako víta spoločnú dohodu s ANS. "Rokovania neboli ľahké, ale za to efektívne. Sme, samozrejme, radi, že sme s ANS našli spoločné východisko a prijali našu ponuku na zvýšenie platieb," uviedla hovorkyňa.

Ministerstvo zdravotníctva SR na otázku dofinancovania reagovalo, že do vzťahov medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi nevstupuje a je na nich, aké zmluvné podmienky si dohodnú. "Zároveň robí všetko pre to, aby v sektore bolo toľko peňazí, koľko reálne potrebuje," uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia rezortu.

Asociácia nemocníc Slovenska podmienečne súhlasí s ponukami súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union zdravotná poisťovňa na čiastočnú kompenzáciu mzdového zvýšenia a nárastu prevádzkových nákladov v roku 2022. Avizovala, že v prípade, že bude dofinancovanie zdravotníctva vyššie ako rezerva vo výške 100 miliónov eur už uvoľnená do systému prostredníctvom platby za poistencov štátu, bude ANS rokovať s obomi zdravotnými poisťovňami o ďalšom zvýšení.

Návrh Všeobecnej zdravotnej poisťovne asociácia odmieta. Štátna poisťovňa verí, že rokovania budú úspešné.