Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dôvera: Zisk riešia politici, keď si nevedia rady so zdravotníctvom

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má do konca septembra predložiť na vládu návrh regulácie zisku zdravotných poisťovní.

Bratislava 31. marca (TASR) - Reguláciu zisku zdravotných poisťovní (ZP) začnú politici riešiť vždy vtedy, keď si nevedia rady so skutočnými problémami slovenského zdravotníctva. Pre TASR to skonštatovala súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera na margo plánu regulovať zisk zdravotných poisťovní. Počíta s tým memorandum rezortov financií a zdravotníctva.

"Aktuálne sú to obrovské finančné problémy štátnej zdravotnej poisťovne, hrozba priamych platieb pacientov za ošetrenia a chýbajúce peniaze v celom slovenskom zdravotníctve," povedal hovorca poisťovne Matej Štepianský. Dôvera podotkla, že memorandum obsahuje viacero veľmi sporných bodov, ktoré podľa nej nevedú k lepšej zdravotnej starostlivosti pre pacienta. Skôr naopak. "Materiál študujeme, veríme, že ministerstvo zdravotníctva nás prizve do pracovnej skupiny, v ktorej si sporné miesta vydiskutujeme," doplnil hovorca.

Súkromná Union zdravotná poisťovňa nevidí dôvod, aby zákon určoval limity, koľko peňazí má minúť na zdravotnú starostlivosť, a na druhej strane nehovoril nič o efektívnosti nákupu zdravotnej starostlivosti či o zdravotných potrebách poistencov. "V Union ZP sa snažíme hospodáriť vždy najefektívnejšie, ako je to len možné, vzhľadom na to, že sa, bohužiaľ, nemôžeme spoliehať na spravodlivé a systémové financovanie zo strany štátu," uviedla pre TASR hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Dodala, že rozumnej diskusii o limitácii zisku sa Union ZP nebráni.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má do konca septembra predložiť na vládu návrh regulácie zisku zdravotných poisťovní. Vyplýva to z memoranda o spolupráci rezortov zdravotníctva a financií. Dokument definuje 17 úsporných, systémových aj hodnotových opatrení, ktoré majú zlepšiť fungovanie zdravotníctva na Slovensku.

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, keď im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS). Tvorbu zisku im zakázal prvý kabinet Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2008. Právna norma však narazila na Ústavný súd SR. Zdravotné poisťovne tak dostali znova možnosť tvoriť zisk, avšak s podmienkami. Návrh na reguláciu zisku zdravotných poisťovní mal vládny kabinet na programe už vlani v októbri, z rokovania ho stiahli.