Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dôvera zverejnila rebríček najlepších nemocníc

Na snímke generálny riaditeľ Dôvera Martin Kultan. Foto: TASR - Martin Baumann

Z regionálneho pohľadu boli najlepšie hodnotené nemocnice v Bratislavskom a Košickom kraji, ženy pacientky opäť udeľovali prísnejšie známky ako muži.

Bratislava 10. marca (TASR) - Medzi najlepšie zdravotnícke zariadenia na Slovensku z pohľadu hodnotenia pacientov patria Národný ústav detských chorôb v Bratislave, Železničná nemocnica Košice, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb v Bratislave - Detské kardiocentrum a Národný ústav detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci. Rebríček hodnotenia zverejnila vo štvrtok zdravotná poisťovňa Dôvera.

Prieskum nám ukázal výrazný nárast spokojnosti detských pacientov, respektíve ich rodičov. Po minulé roky sme boli svedkami toho, že práve rodičia boli tí, ktorí hodnotili prísne a dávali najavo nižšiu mieru spokojnosti. Myslíme si, že detské fakultné nemocnice urobili veľa práce v prospech spokojnosti pacientov, čoho odrazom je aj umiestnenie Národného ústavu detských chorôb na čele rebríčka fakultných nemocníc,“ povedal generálny riaditeľ Dôvery Martin Kultan.

Medzi najhoršie hodnotené zdravotnícke zariadenia podľa pacientov patria Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Všeobecná nemocnica s poliklinikou vo Veľkom Krtíši, Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela v Pezinku a Sanatórium Tatranská Kotlina.

Hodnotenie sa týkalo troch oblastí, a to personálu, ubytovania a stravy a zlepšenia zdravotného stavu po prepustení z nemocnice. Najhoršie hodnotenou nemocnicou z pohľadu všetkých troch kategórií bola Psychiatrická nemocnica Philippa Pinela. Vo všeobecnosti boli pacienti najspokojnejší s lekármi a sestrami, najlepšie sa v tejto kategórii umiestnila nemocnica ORL v Humennom. Dlhodobo najhoršie hodnotenou kategóriou je ubytovanie a strava v zdravotníckych zariadeniach, pričom pacienti najviac kritizujú stravu. Najspokojnejší boli v Sanatóriu Koch v Bratislave.

Z regionálneho pohľadu boli najlepšie hodnotené nemocnice v Bratislavskom a Košickom kraji, ženy pacientky opäť udeľovali prísnejšie známky ako muži. Podobne je to aj s hodnotením podľa veku, mladší pacienti v priemere udeľovali o niečo horšie známky ako starší.

Celková priemerná známka hodnotenia pacientov sa v porovnaní s rokom 2020 zhoršila. Dospelí pacienti hodnotili mierne horšie takmer všetky otázky, okrem subjektívneho hodnotenia zlepšenia zdravotného stavu po prepustení z nemocnice. Najprudší prepad v spokojnosti sa zaznamenal v hodnotení nemocničnej stravy.

Rebríček nemocníc zostavila Dôvera po 16. raz. Dotazník vyplnilo viac ako 7000 pacientov, ktorí sa vlani liečili v niektorej zo slovenských nemocníc. Nehodnotili odbornosť lekárov alebo použité liečebné metódy, sústredili sa na kvalitu ubytovania, prístup personálu a subjektívny pocit zlepšenia zdravia po prepustení z nemocnice.