Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Dôvera: Po spájaní s Apollom nebol pacient ukrátený ani o euro

Na archívnej snímke generálny riaditeľ Dôvera Martin Kultan. Foto: TASR - Martin Baumann

Tento zisk bol postupne vyplatený, a to najmä z prostriedkov úveru, ktorý poskytli viaceré zahraničné aj slovenské banky, vyhlásil šéf poisťovne Martin Kultan.

Bratislava 1. júna (TASR) - Ziskom vo výške 460 miliónov eur, ktorý dosiahla súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera v roku 2009 pri spájaní s Apollom, nebol slovenský pacient poistenec podľa jej šéfa Martina Kultana ukrátený ani o euro. Uviedol to vo videu na sociálnej sieti.

"Tento zisk bol postupne vyplatený, a to najmä z prostriedkov úveru, ktorý poskytli viaceré zahraničné aj slovenské banky. Týmto ziskom nebol slovenský pacient - poistenec ukrátený ani o jedno euro," vyhlásil Kultan. Poukázal na to, že prostriedky sa investovali späť do zdravotníctva. "Možno to vidieť v prípade nových alebo rekonštruovaných nemocníc," doplnil. Účtovnú operáciu aktuálne preveruje polícia.

Dôvera je podľa Kultana stabilná zdravá firma, ktorá si dlhodobo plní svoje povinnosti a prináša zdravotníctvu pridanú hodnotu. "Nikdy nemusela byť oddlžovaná z prostriedkov všetkých daňových poplatníkov, ale zdá sa, že niekomu vyhovuje, aby úspech a investície do slovenského zdravotníctva boli potrestané," podotkol.

Hospodárenie Dôvery nedávno kritizoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Upozornil, že aj vďaka sporným účtovným operáciám dosiahla v rokoch 2010 až 2020 čistý zisk z poskytovania zdravotnej starostlivosti po zdanení vo výške 700 miliónov eur. Tvrdí, že môže mať stále nadhodnotené vlastné imanie. Dôvera to odmieta. Argumentuje, že správnosť jej postupu v prípade ohodnotenia poistného kmeňa v minulosti opakovane potvrdili správy audítorov, posudky znalcov aj orgány finančnej správy.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) nedávno v rámci konferencie Vizionári v zdravotníctve 2022 investičnej skupine Penta odkázal, že je Slovensku dlžná veľmi veľa, pričom odkázal na zisk Dôvery, ktorú vlastní. Svoj "dedičný hriech" by podľa neho mohla zmyť, ak by novopostavenú nemocnicu Bory darovala štátu. Podľa Penty takéto výzvy nie sú hodné člena vlády SR. "Minister Matovič si v čase, keď SR a jej občania čelia bezprecedentnému zdražovaniu a tvrdým sociálnym dosahom, zamieňa pozíciu ministra financií s kabaretným vystúpením," uviedla pre TASR Lenka Vargová z investičnej skupiny.

Penta deklarovala, že bola vždy otvorená rokovaniam s ktoroukoľvek vládnou garnitúrou o nemocnici Bory v zmysle jej postavenia vo verejnom zdravotníctve, na takéto reakcie sa však podľa nej konštruktívne reagovať nedá. "Považujeme sa za dlhodobého a stabilného investora v slovenskom zdravotníctve, čoho dôkazom je aj to, že sme už doň preinvestovali takmer pol miliardy eur. Možno naivne očakávame, že v prípade verejných činiteľov, a obzvlášť členov vlády, by v centre pozornosti mal byť záujem pacienta a kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti, o čom sme pripravení kedykoľvek vecne rokovať," doplnila Vargová.