Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Dôvody na odvolanie ministra Boreca sú nepodložené, tvrdí vláda

Tomáš Borec Foto: TASR/Martin Baumann

Za návrhom na odvolanie Boreca vidí kabinet snahu opozície vykázať pred verejnosťou zdanie aktivity a najmä pokus zvrátiť prebiehajúcu elimináciu straníckeho vplyvu v súdnictve.

Bratislava 18. novembra (TASR) – Vláda nesúhlasí s opozičným návrhom na vyslovenie nedôvery ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi.

Dôvody, ktorými KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd argumentujú, považuje kabinet za absolútne nepodložené a zmätočné. K takémuto stanovisku dospela exekutíva ešte v piatok 16. novembra. Jej členovia sa nestretli na klasickom rokovaní, ale materiál odsúhlasili per rollam, čiže písomne.

Zároveň vláda vyjadrila vážne znepokojenie z pokusov o návrat politického zasahovania do justície a zo zneužívania dlhodobých problémov v justícii na politické ciele. "Minister od svojho nástupu do funkcie významným spôsobom prispel k odpolitizovaniu justície a vytvoril predpoklady pre systémové riešenie skutočných problémov súdnictva, ktorým je najmä otázka vymožiteľnosti práva a efektívnosti súdneho konania," uvádza sa v stanovisku.

Za návrhom na odvolanie Boreca vidí kabinet snahu opozície vykázať pred verejnosťou zdanie aktivity a najmä pokus zvrátiť prebiehajúcu elimináciu straníckeho vplyvu v súdnictve.

Skupina poslancov doručila predsedovi Národnej rady (NR) SR Pavlovi Paškovi svoj návrh v stredu 14. novembra. Poukazovali na nečinnosť ministra v rezorte v prospech občanov SR. Podľa nich za viac ako pol roka neprišiel s koncepciou riešenia neustále sa znižujúceho stavu dôveryhodnosti justície ako celku. Rovnako sa doteraz od neho nedozvedeli, ako chce zabezpečiť prístup k spravodlivosti svojim občanom a zvyšovať vymáhateľnosť práva.

Takýto krok odôvodnili tiež ďalšími skutočnosťami. Napríklad výsledkom súdneho sporu medzi bývalým riaditeľom Slovenskej informačnej služby Ivanom Lexom a bývalým prezidentom SR Michalom Kováčom. Ďalší je postup vlády v spore vedenom pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) v kauze Štefan Harabin proti Slovenskej republike. Dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť aj postup orgánov činných v trestnom konaní vo veci trestného stíhania filmárky Zuzany Piussi.

Mimoriadnu schôdzu zvolal Paška na pondelok 19. novembra.