Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Dozorná rada VšZP doručila návrhy opatrení na stabilizáciu poisťovne

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rezort zdravotníctva ozrejmil, že z dokumentu od Dozornej rady VšZP okrem iného vyplýva, že existujú rezervy v manažmente, a to najmä v prípade SVaLZ (spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky).

Bratislava 29. mája (TASR) - Dozorná rada štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) doručila ministrovi zdravotníctva Michalovi Palkovičovi prvé návrhy ozdravných opatrení, ktoré majú za cieľ ekonomickú stabilizáciu poisťovne. Majú slúžiť ako podklad pred nariadením opatrení a nemajú ohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Rezort nevylúčil ani personálne zmeny. TASR o tom informovali z komunikačného odboru Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Konkrétne kroky budú predstavené až po ich prerokovaní s Útvarom hodnoty za peniaze ministerstva financií a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a po tom, ako sa s nimi oboznámi manažment poisťovne a dozorná rada, následne bude vydané rozhodnutie jediného akcionára, ktorým sa vedeniu poisťovne prikáže, aby schválené opatrenia bezodkladne aplikovala v praxi. Nie je však vylúčené, že súčasťou ich implementácie budú aj personálne zmeny," uviedol rezort v stanovisku.

Ozrejmil však, že z dokumentu od Dozornej rady VšZP okrem iného vyplýva, že existujú rezervy v manažmente, a to najmä v prípade SVaLZ (spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky). Ministerstvo preto avizovalo, že bude vyžadovať hĺbkový zmluvný audit na identifikovanie rezerv v aktuálnych zmluvách aj ex ante kontroly zmlúv. Ďalším ozdravným krokom budú opatrenia s dosahom na vnútorný chod poisťovne. "Zároveň budú preverené aj okolnosti, vstupné dáta a podklady na ministerstve, na základe ktorých bol pripravovaný rozpočet poisťovne," doplnil komunikačnú odbor.

Rezort zdôraznil, že súčasný stav, v ktorom sa VšZP nachádza, je dôsledkom cenovej regulácie v zdravotníctve. Tá sa musí podľa neho stať kľúčovým pilierom zdravotníckej reformy.

Strata VšZP predstavovala ku koncu marca 50,2 milióna eur, vlani skončila v strate 153,8 milióna eur. Minister Palkovič preto požiadal Dozornú radu VšZP, aby predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu poisťovne. Očakával, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán.