Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

DPOH spustí od nedele trojdňový festival Hommage Hvie100slav

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V nedeľu ponúkne divadlo známy tragický príbeh siroty Zuzanky Hraškovie, ktorú týrala macocha.

Bratislava 6. novembra (TASR) – Divadlo P. O. Hviezdoslava spustí od nedele (7. 11.) trojdňový festival Hommage Hvie100slav. Ako TASR informovala Jana Túry z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), 100. výročie úmrtia básnika, dramatika či prekladateľa Pavla Országha Hviezdoslava si chcú pripomenúť nielen s pátosom, ale aj s vtipom, hudbou a nadhľadom.

V nedeľu ponúkne divadlo známy tragický príbeh siroty Zuzanky Hraškovie, ktorú týrala macocha. Javiskové stvárnenie predvedú tri herečky - Zuzana Mauréry, Zuzana Vačková a Zuzana Porubjaková v réžii Valerie Schulczovej.

Ďalšie dve variácie tohto príbehu predvedú absolventi Detského divadelného workshopu, ktorý sa konal v DPOH počas leta. Túry upozornila, že práve dramatické prevedenie Zuzanky Hraškovie bolo záverečným divadelným predstavením, ktoré si deti počas workshopu pripravovali. Hudobným hosťom večera bude Kamil Mikulčík s kapelou a večerom bude sprevádzať komička Simona Salátová.

Hviezdoslavove Krvavé sonety, ktoré napísal autor v roku 1914 ako jeho reakciu na hrôzy 1. svetovej vojny, predvedie v DPOH v pondelok (8. 11.) o 19.00 h v jazzovej podobe zoskupenie František Báleš Ansámbel. Ešte predtým, a to o 16.00 h ich vo svojom rodnom jazyku prečítajú 20 veľvyslanci z rôznych krajín.

Aj utorok (9. 11.) bude venovaný Hviezdoslavovi. Jeho osobnosť bude témou diskusnej talkshow Zuzany Kovačič Hanzelovej. Hosťami budú stand-up komici Simona Salátová a Samo Trnka. Hudobným hosťom večera bude Katarína Máliková.

Túry dodala, že počas troch festivalových nocí budú na fasádu divadla premietať Hviezdoslavove sonety, ktoré graficky spracovali študenti Vysokej školy výtvarných umení.