Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

DRAXLER: Ľudí musíme presvedčiť, prečo majú mať učitelia vyššie platy

Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler, archívne foto Foto: TASR/Andrej Galica

Podľa ministra školstva tí, ktorí nepracujú v školskom prostredí, často nechápu požiadavku zvyšovania platov pre pedagógov.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Je potrebné presvedčiť spoločnosť, že do slovenského školstva musí ísť viac peňazí. Uviedol to minister školstva Juraj Draxler na margo dnešného protestu učiteľov. Podľa jeho slov ľudia, ktorí nepracujú v školskom prostredí, často nechápu požiadavku zvyšovania platov pre pedagógov.

"Už len keď prídete za jeden rokovací stôl, kde rokujete s odborármi, nemyslite si, že za tým stolom to pokračuje tak, že odborári, ktorí zastupujú ostatných zamestnancov, povedia áno, my všetci súhlasíme, že do školstva musí ísť viac peňazí. Oni sa vám naopak ozvú a povedia - a prečo by malo ísť na učiteľov viac peňazí," uviedol Draxler.

Ľudia podľa jeho slov prichádzajú s výčitkou, že učitelia majú dva mesiace prázdnin, či kratší pracovný čas. "My musíme verejnosť presvedčiť, prečo je potrebné, aby učitelia mali mať vyššie platy a prečo vôbec do školstva má ísť vyšší objem prostriedkov," zdôraznil.

Okrem toho je podľa Draxlera potrebné spraviť v školstve reformy. "Školstvo nemôže v takomto stave podávať vyššie výkony, ani ak by sme tam naliali viac peňazí," vysvetlil.

Pedagógovia z vyše 200 škôl po celom Slovensku sa dnes zapojili do Dňa zdravia, keď absolvovali preventívne prehliadky, alebo išli darovať krv. Týmto podujatím chceli upozorniť na zlý stav školstva. Niektoré školy tak zostali dnes zatvorené, na iných pedagógovia pracujú v obmedzenom režime.