Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Draxler vyzýva riaditeľov, aby nepúšťali polovojenské skupiny do škôl

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa ministra školstva prípadné prednášky a cvičenia od extrémistických organizácií môžu vážne ohroziť osobnostný vývoj detí a žiakov.

Bratislava 23. júla (TASR) - V novom školskom roku by mali riaditelia prísnejšie dbať na odbornú garanciu preventívnych aktivít a programov. Tvrdí to minister školstva Juraj Draxler. Podľa medializovaných informácií totiž polovojenská organizácia Slovenskí branci organizovala v minulom školskom roku branné výcviky na niektorých základných a stredných školách.

Podľa Draxlera prípadné prednášky a cvičenia od extrémistických organizácií môžu vážne ohroziť osobnostný vývoj detí a žiakov. "Chcel by som požiadať riaditeľov, aby dali veľký pozor na to, koho vpustia k deťom do tried a v prípadne branných cvičení spolupracovali najmä s našou armádou," vyzýval šéf rezortu školstva. Školy sa v tomto smere môžu obrátiť aj na útvary Krajských riaditeľstiev Policajného zboru či na Hasičský a záchranný zbor.

Ministerstvo tvrdí, že nie je vhodné, aby na školách dostávali priestor organizácie, ktoré rezort vnútra označuje za blízke pravicovému extrémizmu. "V dnešnej elektronickej dobe naozaj nie je problém vyhľadať si na internete organizáciu, ktorá chce prísť na školu prednášať, a preveriť si ju. Odporúčam aj osobný rozhovor s predstaviteľmi organizácií a detailnú kontrolu podkladových materiálov pre žiakov. Bol by som veľmi nerád, keby sa opakovala situácia s polovojenskými skupinami, ktoré sa dostali do našich škôl," zdôraznil Draxler.

Prítomnosť polovojenskej organizácie na školách bude prešetrovať aj Štátna školská inšpekcia. "V prípade, že v kontexte s uvedeným prípadom zistí nedostatky spojené s neuplatňovaním základných princípov a cieľov vo výchove a vzdelávaní v zmysle školského zákona, uplatní štandardné opatrenia primerané závažnosti zistení," dodal rezort školstva. Ministerstvo pritom nevylučuje, že môže prísť aj návrh zriaďovateľovi na uplatnenie personálnych konzekvencií voči riaditeľom dotknutých škôl.