Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

J. DRAXLER: Úmrtiu Matúša zamestnanci školy zabrániť nemohli

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler Foto: TASR/Štefan Puškáš

Polícia obvinila štyroch zamestnancov - riaditeľa školy, správcu areálu, vedúcu školského klubu a vychovávateľku.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Nebolo v silách pracovníkov školy zabrániť tragédii, pri ktorej zahynul začiatkom tohto roka sedemročný chlapec. Uviedol to dnes minister školstva Juraj Draxler na margo tragédie, keď na chlapca zo Spojenej školy sv. Františka z Assisi v Bratislave spadla pod ťarchou snehu časť stromu.

Polícia obvinila štyroch zamestnancov - riaditeľa školy, správcu areálu, vedúcu školského klubu a vychovávateľku. Podľa Draxlera v tomto prípade s tým najhorším koncom sa stretlo viacero veľmi nepriaznivých okolností. "Samozrejme, musíme si počkať na výrok súdu, ale osobne si naozaj myslím, že nebolo v silách pracovníkov školy zabrániť tragédii," dodal.

Minister pritom poukázal na nejasné pravidlá týkajúce sa zodpovednosti za stav areálov škôl. "Je to jedna z mnohých tém, ktoré riešime. Potrebujeme efektívnejší súbor pravidiel stanovujúci úlohy a postupy pri narábaní s majetkom škôl," doplnil.

Ako informovalo ministerstvo školstva, podporu obvineným zamestnancom vyjadrili aj mnohé organizácie. "Nikdy v našej práci neodstránime možnosť toho, že sa niečo stane," píše sa v liste Aleny Petákovej, prezidentky Združenia základných škôl Slovenska, ktorý prišiel na ministerstvo. Aj Združenie katolíckych škôl Slovenska stojí v tomto prípade na strane školy: "Nespochybňujeme snahu orgánov činných v trestnom konaní o dôsledné vyšetrenie tejto tragédie, avšak obvinenie štyroch zamestnancov školy považujeme za neadekvátne a nespravodlivé." Slovenská komora učiteľov spustila v tejto súvislosti petíciu, ktorá už má viac ako 4000 podpisov.

K tragickej udalosti došlo v piatok 30. januára, keď sedemročného Matúša privalila časť stromu, ktorý spadol pod ťarchou napadaného snehu počas snehovej kalamity. Ešte pred príchodom hasičov sa chlapca podarilo spod stromu vytiahnuť. Hasiči dieťa po niekoľkominútovej resuscitácii oživili a previezli do nemocnice Napriek snahe lekárov a komplexnej resuscitačnej liečbe sa však jeho život nepodarilo zachrániť, jeho zranenia boli nezlučiteľné so životom.