Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Drucker a Hlina kritizujú agentúru pre nájomné bývanie

Na archívnej snímke šéf mimoparlamentnej Tomáš Drucker. Foto: TASR - Dano Veselský

Cieľom legislatívy je vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Mimoparlamentná strana Dobrá voľba a Umiernení kritizuje, že členovia vznikajúcej Agentúry štátom podporovaného nájomného bývania nezodpovedajú za záväzky agentúry svojím majetkom. Predmetné ustanovenie zákona navrhuje vypustiť. Je podľa nej v rozpore so sľubmi vlády o posilnení hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. Predseda strany Tomáš Drucker a podpredseda strany Alojz Hlina o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Navrhujeme vypustiť ustanovenie paragrafu 3 odsek 6 o tom, že sa členovia agentúry vyviňujú z hmotnej zodpovednosti, a naopak, doplniť, že členovia zodpovedajú svojím majetkom za záväzky spoločnosti. Len tak veríme, že sa bude s majetkom nakladať efektívne a pod prísnou odbornou starostlivosťou," skonštatoval Drucker. Návrh úpravy podľa neho pošlú aj do parlamentu.

Podľa Hlinu ide o prvý zákon, ktorý má explicitne uvedené, že politici, respektíve členovia agentúry, nezodpovedajú za svoje rozhodnutia majetkom. Ako upozornil, zakladajúcimi členmi agentúry sú Ministerstvo financií SR a Úrad vlády SR, ktoré majú zastúpenie aj v orgánoch agentúry.

Cieľom legislatívy je vytvoriť prostredie, ktoré umožní výstavbu štátom podporovaného nájomného bývania s regulovanou výškou nájomného a zárukou dlhodobého bývania. Zákon má riešiť aktuálny problém v oblasti bývania na Slovensku.