Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Drucker: Nová koncepcia zdravotnej starostlivosti je fikcia

Na archívnej snímke Tomáš Drucker. Foto: TASR

Ministerstvo by podľa Druckera malo predložiť konkrétny spôsob a plán, akým chce zmeny docieliť.

Bratislava 23. júna (TASR) - Nová koncepcia zdravotnej starostlivosti, ktorú predstavilo ministerstvo zdravotníctva, je podľa predsedu strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáša Druckera fikciou. Má podľa neho správne ambície, ale nie je vôbec jasné, ako chce zmenu rezort dosiahnuť. Chýba mu konkrétny plán aj osoba zodpovedná za implementáciu zmien.

"Ministerstvo hovorí, že toto sa začne realizovať až v roku 2024. To je na hanbu sveta a výsmech. Je to presne to, čo robia neustále. Niečo sľúbia, ale vedia, že to nevedia ani len zrealizovať. V roku 2024 si už nikto nespomenie na ministra zdravotníctva Lengvarského a verím, že ani na stranu OĽANO," povedal Drucker. Poznamenal, že scenár sa opakuje pri každej ohlásenej reforme tejto vlády.

Ministerstvo by podľa neho malo predložiť konkrétny spôsob a plán, akým chce zmeny docieliť. Navrhuje tiež, podobne ako pri výstavbe nemocníc, aby minister vymenoval splnomocnenca, ktorý bude na priebeh zmien dohliadať. "Ja si dnes neviem predstaviť, ako chcú pri plánoch na reštrikcie z hľadiska znižovania počtu jednotlivých oddelení v regiónoch zároveň garantovať pacientom, že sa dostanú na konkrétne zákroky včas," skonštatoval Drucker.

Ministerstvo zdravotníctva v pondelok (20. 6.) predstavilo podmienky, podľa ktorých sa nemocnice v rámci reformy rozdelia na päť úrovní. Vyhláška definuje podmienky, ktoré by mali jednotlivé úrovne nemocníc spĺňať. Má určiť aj maximálne čakacie lehoty na operácie. Na tie, ktoré nie sú akútne, by sa čakalo od siedmich do 365 dní. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Ministerstvo v minulosti viackrát zdôraznilo, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude.