Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Drucker vyzýva Lengvarského na verejnú diskusiu o nemocnici Rázsochy

Na archívnej snímke Tomáš Drucker. Foto: TASR

Bratislava 1. februára (TASR) - Bývalý minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Dobrá voľba a Umiernení) vyzýva súčasného šéfa rezortu Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) na verejnú diskusiu o nemocnici Rázsochy. Obáva sa, že peniaze z plánu obnovy sa nepoužijú na výstavbu novej nemocnice v Bratislave. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odkázalo, že robí všetko pre výstavbu nových nemocníc na Slovensku.

Podľa predsedu mimoparlamentnej strany sa ukazuje, že minister buď nezvláda svoju funkciu, alebo projekt výstavby novej univerzitnej nemocnice účelovo spomaľoval. Reagoval tak na jeho viaceré medializované vyjadrenia. Pripomenul záväzok v programovom vyhlásení vlády, že do piatich rokov postavia nemocnicu Rázsochy a bude k nej prijatý osobitný zákon. "Zákon nie je, prešli takmer dva roky a s Rázsochami sa ani nepohlo," skonštatoval Drucker.

"Ministerstvo zdravotníctva robí všetko pre to, aby sa po mnohých rokoch podarilo postaviť nové nemocnice, či zrekonštruovať ich priestory," reagovala pre TASR hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. Rezort pripomína, že sa podarilo presadiť prelomovú reformu nemocníc, zásluhou ktorej môže Slovensko čerpať európske peniaze z Plánu obnovy a odolnosti na výstavbu, rekonštrukciu a vybavenie nemocníc vo výške 998 miliónov eur.

Ministerstvo dodalo, že pri výstavbe nových nemocníc dbá na efektivitu, aktuálne vyhodnocuje viacero projektov. V prípade Rázsoch bude podľa hovorkyne po ukončení kontroly na Úrade pre verejné obstarávanie možné uzatvoriť zmluvu na komplexnú prípravu projektu novej nemocnice v lokalite Rázsochy.

"Rezort zdravotníctva v súlade s programovým vyhlásením vlády má cieľ nemocnicu postaviť, treba si však uvedomiť, že v prípade výstavby nemocnice v rukách štátu musíme dodržiavať všetky zákonom stanovené lehoty a nakupovať prostredníctvom verejného obstarávania na rozdiel od súkromného investora," doplnila Eliášová.