Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

T. Drucker je s programovým vyhlásením vlády spokojný

Foto: TASR - Štefan Puškáš

Základným pilierom obnovenia dôvery občanov, ako aj zdravotníckych pracovníkov v efektívne a spravodlivé zdravotníctvo má byť zvýšenie transparentnosti na všetkých úrovniach systému.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Zavedenie maximálnych čakacích lehôt na výkony v nemocniciach, vytvorenie možnosti nominálneho poistenia, elektronické zdravotníctvo v roku 2017, výstavba novej univerzitnej nemocnice v Bratislave, ako aj zvýšenie transparentnosti a kontroly v celom sektore sľubuje vláda vo svojom programovom vyhlásení v oblasti zdravotníctva. Dokument dnes schválil kabinet. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) odchádzal z rokovania spokojný.

"Z pohľadu cieľov zdravotnej politiky som spokojný, sú tam v podstate všetky veci, na ktorých sme sa aj dohodli so stavovskými organizáciami" povedal Drucker po skončení rokovania vlády. Programové vyhlásenie sa v súčasnosti rozpracuje do detailných cieľov a spustí sa program zmien, priblížil. Chce, aby bol jasný harmonogram aj ciele. Veci chce podľa svojich slov nielen rozpracovať, ale aj dotiahnuť do realizácie.



Základným pilierom obnovenia dôvery občanov, ako aj zdravotníckych pracovníkov v efektívne a spravodlivé zdravotníctvo má byť zvýšenie transparentnosti na všetkých úrovniach systému. Majú sa vytvoriť podmienky pre transparentné výberové konania na obsadzovanie pozícií riaditeľov nemocníc a špecializovaných ústavov, ako aj pravidiel pre obsadzovanie kontrolných funkcií v nemocniciach, Všeobecnej zdravotnej poisťovni či Úrade pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou. Účasť v nich má mať aj opozícia či tretí sektor.

Dôraz sa má klásť aj na efektívne a účelné využívanie verejných zdrojov. Verejné obstarávanie štátnych nemocníc sa má centralizovať, ceny zdravotníckej techniky a špeciálneho zdravotníckeho materiálu sa majú pred nákupom porovnávať. Spustiť sa má aj revízia všetkých prevádzkových zmlúv štátnych nemocníc na stravovanie, parkovanie či strážne služby. Rovnako sa má prehodnotiť koncová sieť nemocníc.