Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Druhý hraničný splnomocnenec môže byť vo vedení cudzineckej polície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Funkcia hraničného splnomocnenca vychádza z bilaterálnych zmlúv o režime a spolupráci na štátnych hraniciach, ktoré má SR podpísané so všetkými susediacimi krajinami s výnimkou Rakúska.

Bratislava 26. mája (TASR) - Funkcia druhého zástupcu hlavného hraničného splnomocnenca SR bude môcť byť po novom spojená s postom zástupcu riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ). V súčasnosti sa spája s pozíciou vedúceho oddelenia vonkajších vzťahov úradu. Vláda na svojom stredajšom rokovaní schválila návrh na zmenu štatútu hlavného hraničného splnomocnenca SR, ktorý predložilo Ministerstvo vnútra (MV) SR.

"Návrh bol vypracovaný na základe potreby zosúladiť vedenie hranično-splnomocneného aparátu s vedením Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru," zdôvodnil rezort v predkladacej správe. Pozícia hlavného hraničného splnomocnenca SR je v súčasnosti spojená s funkciou riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície PPZ. Funkcia jedného zástupcu hlavného hraničného splnomocnenca je spojená s funkciou 1. zástupcu riaditeľa úradu. Druhý zástupca zastáva funkciu vedúceho oddelenia vonkajších vzťahov úradu.

Funkcia hraničného splnomocnenca vychádza z bilaterálnych zmlúv o režime a spolupráci na štátnych hraniciach, ktoré má SR podpísané so všetkými susediacimi krajinami s výnimkou Rakúska. Na základe týchto zmlúv splnomocnenca a jeho zástupcov menuje vláda.

Splnomocnenec je zodpovedný za realizáciu medzinárodných zmlúv týkajúcich sa štátnych hraníc, riešenie incidentov, mimoriadnych udalostí a všetkých problémov týkajúcich sa štátnych hraníc.