Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

D. Saková: Novela cestného zákona prinesie zmeny

Na archívna snímka Denisa Saková. Foto: TASR Martin Baumann

Ministerka vnútra SR tiež informovala o zavedení nových pravidiel pre vodičov, ktorí majú vodičské oprávnenie kratšie ako dva roky.

Bratislava 4. januára (TASR) - Novela cestného zákona má priniesť pre vodičov aj cyklistov viacero zmien. Pokuta za používanie mobilu za volantom sa má zvýšiť z 50 na 100 eur. V súvislosti s toleranciou alkoholu v dychu cyklistov sa spresňuje definícia územia, na ktorej uvedená tolerancia platí. Vodičov, ktorí majú vodičské oprávnenie kratšie ako dva roky, zase čakajú prísnejšie preventívne opatrenia. V rozhovore pre TASR to avizovala ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD). Návrh chce vláde predložiť do leta tohto roka.

"Chceme neustále znižovať počet mŕtvych na cestách," ozrejmila. Podľa šéfky rezortu vodiči často používajú mobily tak, že ich držia v ruke počas jazdy. Keďže pritom nevenujú dostatočnú pozornosť riadeniu vozidla, rezort zvýši sankcie za porušenie zákazu ich používania. "Vzťahuje sa to aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne a obdobné zariadenia, ktoré sú používané v ruke pri šoférovaní," doplnila.

Na základe aplikačnej praxe pri objasňovaní priestupkov súvisiacich s požitím alkoholických nápojov u cyklistov novela spresňuje definíciu územia, na ktorej platí tolerancia užívania alkoholu. To znamená, že tolerancia u cyklistov platí len v rámci obce, teda od tabule označujúcej jej začiatok po jej koniec.

Saková tiež informovala o zavedení nových pravidiel pre vodičov, ktorí majú vodičské oprávnenie kratšie ako dva roky. "Približné každá piata dopravná nehoda, pri ktorej je usmrtený účastník, je spôsobená vodičom s vodičskou praxou do dvoch rokov. Týchto vodičov je päť percent z celkového počtu vodičov," vysvetlila dôvody.

Ak takíto vodiči dvakrát porušia pravidlá cestnej premávky závažným spôsobom alebo prekročia najvyššiu povolenú rýchlosť, budú musieť na základe novely absolvovať dodatočné školenie v autoškole. Rovnako pohovor u dopravného psychológa či opätovné testy z pravidiel cestnej premávky. Od týchto nových pravidiel rezort podľa nej očakáva väčšiu disciplinovanosť a obozretnosť mladých vodičov. Doplnila, že si tak budú vedomí určitých stanovených mantinelov, pričom ich čaká konkrétny postih.

Zákon okrem iného zavedie povinnosť vytvárania záchranárskej uličky pre sanitky a záchranárov medzi dvoma pruhmi pri kolóne na diaľnici, hoci sú už teraz podľa jej slov vodiči v tomto smere disciplinovaní. "Ak toto nebude vodič disciplinovane dodržiavať podľa zákona, tak bude následne po novom sankcionovaný," zdôraznila.

Zmeny prinesie zákon aj v evidencii vozidiel. Pri ich prehlasovaní chce rezort odbúravať vypisovanie papierových žiadostí. Po novom by sa mali vypĺňať len tie informácie, ktoré sa nedajú vyčítať z občianskeho a technického preukazu. V súvislosti s pokračujúcou elektronizáciou služieb budú môcť okrem importérov o prihlásenie vozidla požiadať aj samotní občania. Pribudne tiež možnosť doručenia tabuliek s evidenčnými číslami vozidla na adresu.

Doplnila, že rezort vypúšťa aj technické prehliadky vozidiel pri evidenčných úkonoch, ako sú kontroly pri prehlasovaní vozidla z jedného okresu do druhého. V minulosti museli policajti skontrolovať každé vozidlo, podľa nového zákona to tak nebude. Toto opatrenia podľa jej slov nebolo až také efektívne, pretože každé vozidlo má vyrazené VIN čísla na odlišných miestach. "Väčšinou to vie rozoznať skutočne len softvér, ktorý má importér priamo od výrobcu," tvrdí ministerka.