Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Bystrica architektúrou pripomína i slovinské mestá, vraví Danilo Türk

Slovenský prezident Danilo Türk ( v strede) v sprievode prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča (vľavo) a primátora Petra Gogola počas prehliadky Námestia SNP v centre Banskej Bystrice. Foto: TASR/Dušan Hein

Súčasťou sprievodu slovenského prezidenta je aj 30 podnikateľov, ktorí prišli hľadať možnosti realizácie svojich podnikateľských zámerov na Slovensku.

Banská Bystrica 13. apríla (TASR) – Prezident Slovinskej republiky Danilo Türk dnes navštívil v rámci svojej oficiálnej návštevy SR Banskú Bystricu.

"Mojím rodiskom je mesto Maribor v Slovinsku. A keď som sa bližšie z literatúry zoznamoval so Slovenskom, tak som zistil, že Slovensko a Slovinsko, aj tieto dve mestá majú podobné dejiny," priblížil médiám na brífingu na námestí v meste pod Urpínom dôvody, prečo sa rozhodol navštíviť ho. Ako dodal, zvlášť ho zaujímalo, aký pokrok zaznamenáva Banská Bystrica v post priemyselnom období. Mesto pod Urpínom navštívil spolu s ním aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Ako Türk pokračoval, takmer všetky krajiny v Európe prešli po 2. svetovej vojne silnou industrializáciou. Avšak to, že teraz sa časť tohto priemyslu vytratila, neznamená, že priemysel musí zaniknúť, iba musí dostať nový obsah.

Foto: TASR/Dušan Hein
"Teraz sme všetci súčasťou veľkej európskej rodiny, takže tieto pomery sa zmenili," pokračoval slovinský prezident s tým, že musíme nájsť nové formy spolupráce aj v  oblastiach, ktoré sme doteraz nenašli. Zdôraznil, že najdôležitejším dôvodom, prečo sa rozhodol pre Banskú Bystricu, bolo, že architektúrou pripomína mnohé stredoeurópske, ale aj mnohé mestá v Slovinsku. "Vždy treba okrem hlavného mesta navštíviť aj iné mesto a zoznámiť sa s jeho špecifikami a osobitosťami," pripomenul Türk.

Gašparovič uviedol, že slovinský prezident má veľký záujem o Banskú Bystricu a jej okolie. Hovorili spolu o histórii Slovenska a Slovinska a ich známych mestách ako Maribor či Banská Bystrica.

"Som veľmi rád, že do budúcnosti sa tu javí aj bližšia spolupráca v oblasti či už priemyselnej, ale aj kultúrnej a športovej, ale aj vzdelanostnej. Takže, z tohto pohľadu som veľmi rád, že pán prezident je tu," dodal Gašparovič. Primátor mesta pod Urpínom Peter Gogola priblížil, že súčasťou Türkovho sprievodu je aj 30 slovinských podnikateľov, ktorí prišli hľadať možnosti realizácie svojich podnikateľských zámerov na Slovensku.

Türk navštívil ako prvú banskobystrickú radnicu. Tento objekt ho architektonicky veľmi zaujal, lebo sú v ňom prepojené historické prvky s modernou architektúrou. Novinárom priblížil svoj ďalší program v tomto stredoslovenskom meste: "V prvom rade navštívime Pamätník Slovenského národného povstania a ešte určite aj iné lokality v meste," dodal Türk.