Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

P. Dubček: Otec bol šťastný, keď sa občanom darilo

Na archívnej snímke syn A. Dubčeka Pavol Dubček pri pamätníku otca. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Spomínam na otca ako na človeka, ktorý mal nielen vzťah k rodine, ale aj k ľuďom a dá sa povedať, že k všetkým, uviedol syn A. Dubčeka.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Alexander Dubček bol šťastný, keď sa občanom darilo a politická príslušnosť bola len plášťom na to, aby mohol ľudské ciele zrealizovať. Pre TASR to pri príležitosti 100. výročia narodenia skonštatoval jeho syn Pavol Dubček.

"Spomínam na otca ako na človeka, ktorý mal nielen vzťah k rodine, ale aj k ľuďom a dá sa povedať, že k všetkým. Šťastný bol, keď sa občanom darilo. V ťažkom období bol jeden z prvých, ktorý dal dohromady ľudí, ktorí mali odvahu urobiť prvé kroky k demokracii a humanite. Vtedy aj naši občania celému svetu ukázali, že morálka a túžba po demokracii je silnejšia ako hlavne zbraní," povedal Dubček.

Rok 1968 bol výsledkom viacročných príprav a dávania dohromady ľudí, ktorí sa vyznali v rôznych oblastiach. Dubček si spomína, ako mu otec dával za príklad politikov, ktorí robili viac pre občanov ako pre seba a tragicky skončili. Často mu hovoril mená ako J. F. Kennedy, Mahátmá Gándhí, Olof Palme. "Vtedy som si uvedomil, že dobro sa robí oveľa ťažšie ako zlo. V ľudskej histórii by sme si na toto mali spomenúť a pokiaľ si zvolíme politikov, ktorí budú dávať národu vzdelanie, umenie a kultúru, tak si myslím, že naša planéta nás tu bude držať ešte veľa rokov," zdôraznil pre TASR Dubček.

Podľa neho jeho otec bol človek, ktorý mal v sebe kresťanské hodnoty. "Bol krstený v tom istom kostole, ako aj Ľudovít Štúr, a tam aj mňa krstili. Tieto hodnoty boli pre neho najdôležitejšie, preto aj vravieval, že politika je služba občanovi. Myslím si, že to by si mali mnohí uvedomiť. Hodnoty, ktoré sú teraz na pretrase, sú svedomie alebo peniaze. Keď sa pozrieme do histórie, mali by sme sa vyvarovať chýb z minulosti," dodal Dubček.