Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Dubovcová: Presun spisov v rámci novej súdnej mapy bol hladký

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Jana Dubovcová počas 2. rokovania vlády SR v Bratislave 23. mája 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Problémy zaznamenali len v zopár prípadoch.

Bratislava 7. júna (TASR) - Presun veľkého množstva spisov, ktorý si vyžiadala reforma súdnej mapy, sa uskutočnil bez vážnejších problémov. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová s tým, že problémy zaznamenala len v zopár prípadoch.

Priblížila, že dáta boli migrované z približne 198.000 živých spisov. Odmietla, že by panoval na nových mestských súdoch chaos. "Ministerstvo nedostalo žiadnu požiadavku z mestských súdov na to, aby niečo riešilo," podotkla.

Pripustila, že rezort spravodlivosti mohol v minulosti spraviť viac v oblasti informovania občanov o zmene príslušnosti súdov na konkrétne agendy. Dodala, že nová vláda nastúpila 15. mája a reforma súdnej mapy začala platiť od 1. júna.

Nová súdna mapa priniesla okrem iného vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach i troch správnych súdov. Zväčšenie obvodov súdov má zas vytvoriť lepšie predpoklady pre špecializáciu sudcov na civilnú, obchodnú, trestnú a rodinnú agendu. V priebehu dvoch-troch rokov sa očakáva aj zrýchlenie konaní. Na reformu nadväzujú investície z plánu obnovy do súdnych budov.