Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Duchoňová: V karanténe má byť minimálne desať rómskych komunít

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová

Duchoňová doplnila, že komunitná karanténa sa začína rozširovať bez toho, aby boli posudzované individuálne podmienky obyvateľov rómskych komunít.

Bratislava 27. februára (TASR) - V karanténe by sa malo v súčasnosti nachádzať minimálne desať rómskych komunít, pričom od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 boli v karanténe už štyri desiatky. TASR to uviedla riaditeľka Kancelárie Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity Iveta Duchoňová.

Vyhlásila, že v kontexte karantenizácie rómskych komunít je potrebné, aby regionálni hygienici zohľadňovali ich rôznorodosť. "Sú lokality, kde sa nachádzajú neštandardné obydlia a nie je možné uplatniť individuálnu izoláciu, ale máme aj komunity so štandardnými hygienickými podmienkami a obydliami, kde sú podmienky na individuálnu karanténu," podotkla. Doplnila, že komunitná karanténa sa začína rozširovať bez toho, aby boli posudzované individuálne podmienky obyvateľov rómskych komunít.

Upozorňuje, že uzatváranie niektorých týchto komunít do karantény nepomáha vytváraniu podmienok na efektívnejšie predchádzanie šíreniu ochorenia COVID-19. "Tým, že sa karantenizujú rómske osídlenia, tak ich obyvatelia čelia následne kritickým životným situáciám. Následkom uzavretia svojej komunity nie sú schopní si zabezpečiť svojpomocne základné životné potreby a dostávajú sa do hlbšieho stavu núdze a ani obce nie sú schopné plnohodnotne tieto situácie v rámci svojich kapacít zabezpečiť," zdôraznila.

Aj preto sa v tejto súvislosti obrátila listom na regionálnych hygienikov, tiež na hlavného hygienika, aby pri prijímaní opatrení a postupov maximálne zohľadňovali zraniteľné postavenie obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít v súlade s dodržiavaním ľudských práv deklarovaných v medzinárodných záväzkoch a právnom poriadku SR. "Som presvedčená o tom, že jednotlivé postupy sa musia vykonávať rovnako pri všetkých občanoch SR, aby nedochádzalo k zvyšovaniu napätia medzi obyvateľmi rómskych komunít a väčšinovým obyvateľstvom," dodala.

Úrad chce byť hygienikom aj naďalej nápomocný pri sprostredkovaní asistencie a pomoci karantenizovaným osobám. "Náš úrad a naši zamestnanci v spolupráci s pracovníkmi pomáhajúcich profesií boli doteraz prítomní vo všetkých obciach, kde je to z dôvodu pandémie potrebné a v rámci našich možností budeme pokračovať aj naďalej," podotkla s tým, že zároveň metodicky usmerňujú pomáhajúce profesie, aby boli nápomocné pri realizovaní prevencie a osvety v jednotlivých domácnostiach. Tiež v prípade núdze pomáhajú obciam sprostredkovať humanitárnu pomoc.

"So zástupcami odbornej verejnosti pripravujeme list, ktorým chceme osloviť predsedu vlády SR Igora Matoviča, ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího (obaja OĽANO) a hlavného hygienika SR Jána Mikasa s návrhom odporúčaní, ktoré by prispeli k obmedzeniu šírenia nového koronavírusu v rómskych osídleniach," doplnila Duchoňová.

Karantenizáciu marginalizovaných rómskych komunít kritizovala aj ombudsmanka Mária Patakyová. Zároveň požiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby v tejto veci preskúmal zákonnosť vyhlášok regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) a aby sa prípadne obrátil na Ústavný súd SR. Nariaďovanie takejto karantény má podľa nej selektívny charakter a týka sa len oblastí s výskytom marginalizovaných komunít. Úrad verejného zdravotníctva SR reagoval, že regionálne úrady nepristupujú k uzatváraniu lokalít automaticky.