Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Duda:Prekvapením je miesto pápežovho stretnutia so židovskou komunitou

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Židovská komunita podľa Dudu prijala s nadšením informáciu, že sa pápež František stretne aj s nimi.

Bratislava 22. júla (TASR) - Stretnutie pápeža Františka so židovskou komunitou, ktoré sa uskutoční v pondelok 13. septembra v Bratislave, je veľkou poctou a cťou. Príjemným prekvapením je však miesto. Pre TASR to uviedol predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Richard Duda s tým, že Svätý Otec sa so židovskou komunitou stretne na Rybnom námestí.

"Poctení sme tým, na akom symbolickom mieste sa stretnutie uskutoční. Nie je to za zatvorenými dverami, v kancelárskych priestoroch, ale na Rybnom námestí a to má veľkú symboliku a dôležitosť pre nás," povedal Duda. Ako tvrdí, bude to vedľa spomienky na obete holokaustu. Podľa zverejneného programu má práve na Rybnom námestí v hlavnom meste zaznieť aj príhovor pápeža.

Duda poznamenal, že na Slovensku sú ešte poslední preživší, ktorí prežili koncentračný tábor. "Pre nich to možno bude veľmi symbolické, čo si vypočujú z úst pápeža Františka," poznamenal.

Potvrdil, že židovská komunita prijala s nadšením informáciu, že sa pápež František stretne aj s nimi. "Je to vyvrcholením snaženia za posledné roky, pretože existuje celý rad krokov, ktoré sme robili spoločne s katolíkmi, ide o katolícko-židovský dialóg a v rámci neho organizujeme konferencie, spoločné podujatia a vydali sme aj knihu," uviedol. Ako dodal, pápež sa vo Vatikáne stretol aj so zástupcami Ústredného zväzu židovských náboženských obcí. Podľa Dudu ide o prirodzené vyvrcholenie ich úsilia.

Pápež František na septembrovej (12. - 15. 9.) návšteve Slovenska navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín. Stretne sa s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, ale aj zástupcami židovskej či rómskej komunity. V Šaštíne je na programe svätá omša s homíliou Svätého Otca. Vyplýva to z programu návštevy.