Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Detská Univerzita Komenského tento rok ponúka deväť prednášok

Na snímke študenti počas slávnostnej imatrikulácie v rámci 20. ročníka Detskej Univerzity Komenského (DUK) 2022 v Aule Univerzity Komenského v Bratislave 6. júla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Študenti sa dozvedia napríklad, prečo a ako vznikol vesmír, hviezdy a planéty, prečo budú vlaky lietať či to, prečo existujú vojny a z akých dôvodov sa vedú.

Bratislava 6. júla (TASR) - Imatrikuláciami detských študentov sa začal už 20. ročník Detskej Univerzity Komenského (DUK). Pre deti je pripravených deväť prednášok od docentov a profesorov, ktoré sú sprevádzané 15 workshopmi. Záštitu nad podujatím prevzala prezidenta SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura počas imatrikulácií.

"Je to spojenie vedy a umenia," uviedol Kukura o programe na DUK. Prednášky sa budú konať aj na divadelných doskách, začínajú sa témou "Prečo musíme podporovať umenie a kultúru?". Deti pred začiatkom prvej prednášky museli zložili imatrikulačný sľub DUK. Kukura dodal, že počas 20 rokov vyšlo z univerzity cez 10.000 absolventov a momentálne majú plnú kapacitu záujemcov.



"Táto krajina potrebuje ľudí, ktorí sú zvedaví a chcú na sebe pracovať. Vy ste sa týmto činom prihlásili k návyku na sebe pracovať," povedal deťom rektor Univerzity Komenského (UK) Marek Števček, ktorý podotkol, že mnohé z nich vidí už niekoľkýkrát. Dodal, že je tento ročník špecifický tým, že sa snažili pri tvorbe prednášok akceptovať aj návrhy študentov. "Vždy sa snažíme namiešať ten kokteil tak, aby boli zastúpené prírodné vedy, spoločenské vedy, umenie a kultúra," doplnil Števček.



Dvadsiaty ročník DUK sa koná prezenčne a 12. rok aj dištančne formou živého streamovania prednášok. Počas letných prázdnin deti vo veku od deviatich do 14 rokov môžu aj takto objavovať a spoznávať nové témy formou vysokoškolských prednášok.

Študenti sa dozvedia napríklad, prečo a ako vznikol vesmír, hviezdy a planéty, prečo budú vlaky lietať či to, prečo existujú vojny a z akých dôvodov sa vedú. Slávnostne promovaní budú študenti, ktorí absolvujú najmenej šesť z deviatich prednášok. DUK organizuje Divadlo Aréna v spolupráci s UK v Bratislave od roku 2003.