Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Dunaj v Bratislave už podľa SHMÚ kulminuje

Na snímke protipovodňové bariéry na nábreží Dunaja na staromestskej strane Bratislavy, 6. júna 2013. v Pozadí hliadkuje policajt. Foto: TASR/Michal Svítok

O 22.00 hodine dosiahla hladina Dunaja v Bratislave 10, 27 metra.

Bratislava 6. júna (TASR) - Hladina Dunaja bola dnes o 21.30 h. v Bratislave ustálená na úrovni približne 1030 centimetrov. Pri Devíne dosahovala výška hladiny úroveň 969 centimetrov. Hydrológovia očakávajú, že stav kulminácie bude mimoriadne dlhý, hladina by mala následne postupne klesať.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu Dunaj začal kulminovať dnes po 14. hodine na úrovni približne 1030 centimetrov. Pracovníci povrchových vôd na Slovenskom hydrometeorologickom ústave (SHMÚ) namerali prietok veľtoku v Bratislave na úrovni 10.540 m3 za sekundu, čo predstavuje historicky najväčší priamo nameraný prietok na Dunaji v Bratislave. Hladina dnes dosiahla maximum 1032 centimetrov.



Rezort obrany aj počas dnešného dňa zabezpečoval kyvadlovú dopravu do Devína. Do obce taktiež priviezli ďalšie diely mobilného hradenia pre prípad, že by záplavová vlna bola vyššia. Zatiaľ ich inštalovať nezačali.

Ako informovala hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová, hasiči museli v Devíne evakuovať do bezpečia 25 osôb, pričom medzi evakuovanými sa nachádzalo aj jedno dieťa. Vojenský vrtuľník dnes z Devína prevážal do nemocnice na Kramároch matku z trojmesačným dieťaťom, ktoré malo už niekoľko dní vysoké teploty.

V hlavnom meste dnes uzatvorili viacero škôl. Pre hroziace povodne tak nešlo na vyučovanie približne 980 študentov. Staré Mesto z dôvodu presakovania podzemnej vody do pivničných priestorov rozdalo obyvateľom viac ako tisíc vriec a 17,5 tony piesku.



Polícia informovala, že približne 20 ľudí muselo opustiť záhradné chaty a domčeky v oblasti Malé Pálenisko v Bratislave. Dôvodom bolo presakovanie vody z hlavného toku Dunaja do malého Dunaja v časti medzi nápustným objektom a malou elektrárňou. Kvôli vysokej hladine musela polícia uzatvoriť Dvořákovo nábrežie od mosta Lafranconi po PKO. Mesto už v stredu (5.6) uzatvorilo Fajnorovo nábrežie a Starý most.


J. STOLIČNÝ: Povodne na Dunaji sa opakujú po 11 rokoch

"Charakteristickým javom tejto povodne je, že kulminačný stav Dunaja bude mimoriadne dlhý. Slovenský hydrometeorologický ústav odhaduje, že kulminácia bude trvať až 16 hodín," ozrejmil Stoličný. Podľa jeho slov to pre vodohospodárov znamená, že voda vystúpi z koryta Dunaja a zaplaví záplavové územie.

Povodňový prietok sa delí v Bratislave-Čuňovo do dvoch korýt. "Časť vody sa tam dostáva do prívodného kanála a časť vody do starého koryta. V súčasnosti to vyzerá tak, že 7100 až 7200 kubíkov vody za sekundu tečie do starého koryta a zvyšok využije vodná elektráreň, čo je cca 3400 kubických metrov," vysvetlil riaditeľ s tým, že v Gabčíkove sa kulminácia Dunaja očakáva z piatka na sobotu (7.6.-8.6.). V oblasti VDG platí momentálne tretí stupeň povodňovej aktivity.

Galéria: Najväčšie povodne v Bratislave




Podľa riaditeľa výška hladiny Dunaja je vyššia ako v roku 2002. "Zvyšujeme bezpečnosť a ostražitosť, zatiaľ zvládame situáciu," konštatoval Stoličný. Pripomenul, že SVP realizoval po predchádzajúcich povodniach dostatok technických opatrení, aby zabránil tragédiám. "Urobilo sa fóliové tesnenie návodného stavu hrádze a realizovala sa aj podzemná tesniaca stena, ktorá je nadviazaná na spomínané fóliové tesnenie," vysvetlil Stoličný. Pripomenul, že sa urobili tri technické opatrenia, ktoré významne pomôžu odvedeniu povodňových prietokov.

Riaditeľ VDG poukázal aj na to, že sa opakuje jedenásťročný cyklus. "V roku 1991, potom 2002 a teraz v roku 2013 máme taktiež veľkú vodu," ozrejmil. Priznal, že v tomto roku prichádza viac vody ako v roku 2002. Podotkol, že v roku 1991 VDG bolo síce postavené, ale jeho prevádzka bola iná.