Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Slovensko

Dunaj by mal v Komárne kulminovať okolo 15:00

Povodňová situácia na Dunaji v piatok podvečer 7. júna 2013 v Komárne. Na snímke prístav v Komárne. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hrádze na viacerých miestach presakujú, záchranné zložky spolu s dobrovoľníkmi sa ich usilujú utesniť vrecami s pieskom.

Komárno 8. júna (TASR) – Dunaj na svojej hornej časti slovenského úseku klesá. V strednej časti v Medveďove zaznamenali hydrológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) mierny pokles po piatkovej (7. 6.) kulminácii, keď hladina o 20. h dosiahla úroveň 986 centimetrov (cm).

Voda v dolnej časti Dunaja ešte mierne stúpa. Odhaduje sa, že v Komárne by mal kulminovať dnes okolo 15. h na úrovni 885 cm a v Štúrove v noci zo soboty na nedeľu (9. 6.), kedy by hladina mala dosiahnuť 810 cm.



"Pokles hladiny na Váhu v Kolárove očakávame po kulminácii vodnej hladiny Dunaja v Komárne dnes vo večerných hodinách na úrovni približne 740 cm," priblížil hydrológ zo SHMÚ Peter Smrtník.

Naďalej pre šesť okresov platí hydrologická výstraha 3. stupňa. Ide o Malacky, Bratislavu, Senec, Dunajskú Stredu, Komárno a južnú časť okresu Nové Zámky.

V dolnej časti Moravy sa očakáva naďalej vysoká úroveň vodných hladín, ktoré prekračujú 3. stupeň povodňovej aktivity. Vysoké vodné stavy pretrvávajú aj na Malom Dunaji. V dolnej časti Ipľa predpokladajú hydrológovia mierny vzostup v dôsledku vzdutia vysokou hladinou Dunaja.