Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ďuriš Nicholsonová upozornila europarlament na mesiac detskej rakoviny

Na archívnej snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR Martin Baumann

Slovenská europoslankyňa pripomenula, že v Európe na rakovinu ročne ochorie zhruba 35.000 detí.

Brusel 12. septembra (TASR) - Slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) vo štvrtok informovala, že sa ujala iniciatívy, ktorá má upozorniť poslancov Európskeho parlamentu (EP) na "Zlatý september", čiže mesiac, ktorý je celosvetovo uznávaný ako mesiac detskej rakoviny.

Upozornila, že v spolupráci s Európskou spoločnosťou pre pediatrickú onkológiu (SIOPE) zaslala 746 členom zákonodarného zboru EÚ list s výzvou, aby podporili osvetu o onkologických ochoreniach detí a prevencii rakoviny a aby sa zasadili o rovnaký prístup k onkologicky chorým deťom vo všetkých členských štátoch Európskej únie.

"Každé jedno dieťa choré na rakovinu musí mať rovnaký prístup k diagnostickým aj liečebným postupom, nech je zo Slovenska alebo zo Škandinávie či z Nemecka," uviedla v tejto súvislosti europoslankyňa.

Pripomenula, že v Európe na rakovinu ročne ochorie zhruba 35.000 detí. Viac ako 20 percent z týchto detí zomiera, čo znamená, že rakovina je najčastejšou príčinu úmrtia detí v rámci Európy.

Nicholsonová v liste kolegom zdôraznila, že je nevyhnutné, aby sa všetky členské štáty snažili neustále znižovanie úmrtnosti, napredovanie vo výskume rakoviny, zvyšovanie účinnosti liečby a skvalitňovanie starostlivosti o pacientov počas liečby, ako aj o vyliečených pacientov a ich rodiny. Každý poslanec dostal spolu s listom aj odznak zlatej stužky, ktorá je symbolom Zlatého septembra.

"Ako zakladateľka občianskeho združenia Dajme radu, ktoré pomáha deťom s onkologickými ochoreniami a ich rodinám, si uvedomujem rozdiely medzi Slovenskom a inými členskými štátmi EÚ v komplexnej starostlivosti o pacienta od diagnostiky po liečbu, ktoré sú niekedy až priepastné. Aj preto sa budem zasadzovať za to, aby deti na Slovensku mali rovnaké šance na kvalitnú starostlivosť," vysvetlila Ďuriš Nicholsonová.

Spravodajca TASR Jaromír Novak