Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dušan K. poukazuje na nevierohodnosť svedka Mateja Z.

Na snímke obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. počas hlavného pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo štvrtok 16. septembra 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poukazujem na to, že svedok neuvádzal všetko, o čom sa po zákonnom poučení vyjadrovať mal, a to napríklad ani ohľadne jeho majetku, dodal obžalovaný.

Pezinok 16. septembra (TASR) – Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. poukázal počas štvrtkového pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku na nevierohodnosť výpovede svedka Mateja Z. Dušan K. je obžalovaný z viacerých trestných činov.

Takáčovec Matej Z. vo štvrtok na súde opätovne potvrdil, že mal odovzdať úplatok pre bývalého špeciálneho prokurátora, za ktorý mal Dušan K. v júli 2017 zabezpečiť nepodanie sťažnosti voči prepusteniu niekdajšieho bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. „Aj z dnešnej jeho výpovede vyplynula jeho nevierohodnosť, ktorú bližšie zdôvodním a vysvetlím v neskoršom štádiu dokazovania,“ podotkol obžalovaný na adresu svedka.

Matej Z. je obvinený v iných trestných veciach a aj väzobne stíhaný. „Svedok sa podľa jeho vlastného vyjadrenia nenachádza v takzvanej kolúznej väzbe napriek tomu, že sa vyjadril, že bol v kontakte s osobami, ktoré môžu byť vypočúvané v rámci jeho trestného stíhania ako svedkovia,“ vyhlásil Dušan K.

„Poukazujem na to, že svedok neuvádzal všetko, o čom sa po zákonnom poučení vyjadrovať mal, a to napríklad ani ohľadne jeho majetku,“ dodal obžalovaný. Matej Z. najskôr na otázku obhajoby odpovedal, že vlastní byt na hypotéku. Neskôr doplnil, že na chorvátskom ostrove Pag má rozostavaný dom.

Sudkyňa nevyhovela návrhom obhajoby na vypočutie svedkov. Vypočutý nebudú predseda Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ján Hrubala ani sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Juraj Kliment. Okrem iných ani bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský, riaditeľ SIS Michal Aláč, bývalý policajný prezident Tibor G. či podnikateľ Norbert B. „Buď ide o osoby, ktorých vypočutie súd nepovažuje vzhľadom na vykonané dokazovanie za podstatné a z časti ide o osoby, ktoré súd nepovažuje za dôležité a nevyhnutné vykonať práve preto, že s prejednávanou vecou nesúvisia,“ zdôraznila samosudkyňa Pamela Záleská. Odmietla tiež čítanie viacerých článkov publikovaných v médiách.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.