Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO G.Grendel: D. Kováčik sa vzdal funkcie špeciálneho prokurátora

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal svojej funkcie. Na brífingu to potvrdil podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (na snímke s dokumentom). Foto: TASR - Martina Kriková

Grendel dodal, že NR SR bude musieť vypísať novú voľbu špeciálneho prokurátora. Nepredpokladá však, že by sa voľba spojila s voľbou nového generálneho prokurátora.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa vzdal svojej funkcie. Novinárom to oznámil podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO). Prečítal im list, ktorým Kováčik parlamentu svoje rozhodnutie oznámil. Kováčik list napísal 10. novembra. Termín voľby nového šéfa špeciálnej prokuratúry zatiaľ neurčili.



"Dnes (štvrtok, poznámka TASR) bolo NR SR doručené vzdanie sa funkcie špeciálneho prokurátora s nasledovným textom: 'S ohľadom na skutočnosť, že uznesenie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) z 25. októbra o vzatí do väzby mojej osoby nadobudlo právoplatnosť, týmto sa podľa ustanovení zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry vzdávam funkcie špeciálneho prokurátora,'" priblížil Grendel. Osobne si myslí, že Kováčik v tejto situácii urobil to najrozumnejšie, čo mohol.

Dodal, že z rozhodnutia Kováčika vyplýva, že NR SR bude musieť vypísať novú voľbu špeciálneho prokurátora. O termínoch a ďalších krokoch budú podľa jeho slov verejnosť informovať. Nepredpokladá však, že by sa voľba spojila s voľbou nového generálneho prokurátora. "Je to nová informácia, musíme si s kolegami sadnúť tak, aby to bolo všetko na poriadku a v súlade so zákonmi a termínmi, ktoré zákony predpokladajú," uviedol.

OĽANO: Z funkcie špeciálneho prokurátora odišiel človek podozrivý z korupcie


Z funkcie špeciálneho prokurátora, ktorý mal bojovať proti najzávažnejším formám kriminality, odstúpil človek podozrivý z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Vyhlásilo to hnutie OĽANO v súvislosti s tým, že sa Dušan Kováčik vzdal funkcie špeciálneho prokurátora.

"Do tohto stavu nás doviedol ’právny štát’ v réžii Fica a Pellegriniho. Hnutie OĽANO vytrvalo poukazovalo na podozrivé zastavovanie vyšetrovania najväčších korupčných káuz, ako Gorila, ’Hlas podobný Ficovi’ a množstvo ďalších," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO. Podľa hnutia je evidentné, že pri týchto kauzách museli mať rôzne osobnosti najvyššie politické krytie. Dodalo, že aj preto by mali predstavitelia bývalej vládnej garnitúry v politike skončiť.

Hnutie Sme rodina berie na vedomie rozhodnutie špeciálneho prokurátora. "Veríme, že pod vedením nového špeciálneho prokurátora sa boj proti najzávažnejším formám zločinu posunie na vyššiu úroveň," uviedlo.

TASR prináša chronológiu kauzy špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika


Národná rada SR zvolila Dušana Kováčika 12. mája 2004 za šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanci podporili 118 hlasmi návrh, ktorý predložil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Proti bolo sedem poslancov, zdržalo sa ich desať.

Dušan Kováčik sa 22. apríla 2009 opäť stal špeciálnym prokurátorom. Poslanci Národnej rady SR o tom rozhodli v tajnom hlasovaní, keď od 139 prítomných zákonodarcov získal 117 hlasov a porazil tak konkurenta Petra Šufliarskeho.

22. októbra 2020 - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala špeciálneho prokurátora. Spolu s ním zadržala aj vysoko postaveného policajného funkcionára špeciálneho útvaru Norberta P.

- Špeciálneho prokurátora vyšetrovateľ obvinil okrem zločinu prijímania úplatku aj zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Norberta P. vyšetrovateľ obvinil zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

23. októbra 2020 - Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková rozhodla o dočasnom pozastavení výkonu funkcie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

- Dvadsať prokurátorov ÚŠP ho vyzvalo na okamžité odstúpenie z funkcie špeciálneho prokurátora. Výzvu podpísali mediálne známi prokurátori, ako aj kandidáti na funkciu generálneho prokurátora Maroš Žilinka, Ján Šanta, Tomáš Honz a Ján Hrivnák. Medzi podpísanými boli aj Attila Izsák, Oliver Janíček, Bohdan Čelovský, Vasil Špirko, Peter Kysel a Vladimír Turan.

24. októbra 2020 - Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku návrh na vzatie do väzby špeciálneho prokurátora.

26. októbra 2020 - Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku rozhodla o väzobnom stíhaní špeciálneho prokurátora a tiež bývalého vysokého policajného funkcionára Norberta P.

10. novembra 2020 - Najvyšší súd SR zamietol sťažnosť špeciálneho prokurátora. Ten zostal vo väzbe.