Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Dvadsaťdva prokurátorov sa vyjadrilo k stíhaniu Lipšica

Na archívnej snímke Daniel Lipšic. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa prokurátorov sa špeciálny prokurátor Daniel Lipšic síce verejne vyjadroval k trestnej veci nepatriacej do pôsobnosti ÚŠP, ale s takouto trestnou vecou bezprostredne súvisiacej.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a iní prokurátori plne rešpektujú právo generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku podať návrh na začatie disciplinárneho konania na ktoréhokoľvek z prokurátorov, teda aj na špeciálneho prokurátora. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré do utorka podpísalo 22 prokurátorov ÚŠP a 32 prokurátorov iných prokuratúr a ktoré má TASR k dispozícii.

„Máme však názor, že v súvislosti s uplatňovaním disciplinárnej právomoci vedúcich prokurátorov by malo byť obzvlášť pri verbálnych prednesoch iných prokurátorov starostlivo vyhodnotené, aké boli celkové okolnosti, cieľ, adresát, a predovšetkým obsah týchto prednesov. Toto kritérium je plne v súlade s požiadavkou otvorenosti a transparentnosti prokuratúry, ktorá rezonovala v celej spoločnosti od minulého roku," uvádza sa ďalej v stanovisku. Na ÚŠP je činných 28 prokurátorov a špeciálny prokurátor.

Podľa názoru podpísaných prokurátorov sa špeciálny prokurátor Daniel Lipšic síce verejne vyjadroval k trestnej veci nepatriacej do pôsobnosti ÚŠP, ale s takouto trestnou vecou bezprostredne súvisiacej.

„Od špeciálneho prokurátora ako jedného z najvyšších predstaviteľov v hierarchii prokuratúry s legitimitou podobne ako u generálneho prokurátora danou spôsobom voľby Národnou radou SR sa navyše verejné vyjadrovanie k trestným veciam, ktoré rezonujú vo verejnom živote, dôvodne očakáva," píše sa v stanovisku.