Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Ministerstvo školstva plánuje projekty zamerané na boj proti COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AFP-Thibault Savary

Išlo by napríklad o prevenciu a ochranu pred infekciou spôsobenou novým koronavírusom.

Bratislava 21. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR reaguje na aktuálnu mimoriadnu situáciu a pripravuje vyhlásenie dvoch výziev na dopytovo orientované projekty zamerané špeciálne na pomoc v boji proti pandémii nového koronavírusu. Celý proces implementácie bude v gescii Výskumnej agentúry. TASR o tom v utorok informoval odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Výzva zameraná na mobilizáciu a využitie potenciálu výskumných inštitúcií v boji proti pandémii vyvolanej ochorením COVID-19 a znižovanie negatívnych následkov pandémie ponúkne alokáciu 60 miliónov eur. Zapojiť sa budú môcť žiadatelia zo všetkých sektorov. Podľa rezortu školstva by projekty mali byť zamerané na jeden z okruhov. Ide napríklad o prevenciu a ochranu pred infekciou spôsobenou novým koronavírusom, zdravotnícke/hygienické technológie na diagnostiku a terapiu pacientov, diagnostiku a testovanie či terapiu, vakcíny a lieky, sledovacie a monitorovacie zariadenia na bezpečnosť pracovníkov v prvej línii či smart technológie.

Druhá výzva je zameraná na podporu zapojenia sa slovenských výskumných inštitúcií do medzinárodných výskumných projektov financovaných v rámci medzinárodných výskumných programov, grantov, fondov a grantových agentúr. "Alokácia na túto výzvu je plánovaná vo výške 20 miliónov eur," uviedol rezort školstva.

Obe výzvy sú financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci operačného programu Integrovaná infraštruktúra. "Proces získania podpory bude mať rýchlejší režim práve pre zabezpečenie pomoci nielen v súčasnej situácii, ale aj s ohľadom na najbližšie obdobie prípadnej druhej vlny a ďalší rok," uzavrel rezort školstva.