Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Dzurinda: Slovenská diplomacia by mala byť aktívnejšia

Mikuláš Dzurinda FOTO TASR/Štefan Puškáš

Poslanci Smeru-SD expremiérovi odkázali, že slovenská diplomacia si pod taktovkou Lajčáka počína dobre.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovensko na zahranično-politickom poli v minulom roku výraznejšiu chybu neurobilo, bolo však skôr pasívnym hráčom. V zahraničnej politike by malo byť aktívnejšie, konštruktívnejšie a prínosnejšie. Pri hodnotení slovenskej diplomacie to dnes v parlamente povedal expremiér a bývalý minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

"Nestačí dnes už len glosovať, pekne písať o tom, čo urobili iní. Je našou nielen dispozíciou, ale aj povinnosťou omnoho viac tvoriť a prispievať," povedal pri rokovaní o správe o plnení úloh zahraničnej politiky za rok 2012 a o zameraní zahraničnej politiky na tento rok.

Dzurinda poukázal na rozpor medzi starnúcou európskou populáciou a udržateľnosťou dôchodkovo-sociálnych systémov. "Politickí lídri sa tejto podľa môjho pohľadu kľúčovej otázke vyhýbajú. Myslím si, že nemáme v EÚ odvahu, aby sme sa pokúsili vidieť, ako budeme platiť dôchodcov o 10 až 15 rokov," uviedol Dzurinda, podľa ktorého treba robiť štrukturálne reformy. Pripomenul tiež, že v uplynulom roku sa Európa zaoberala záchranou viacerých krajín, ktoré boli v obrovských ťažkostiach. Podľa Dzurindu by únia nemala byť spoločenstvom, v ktorom sa "neoplatí tvrdo pracovať, ale viac sa oplatí špekulovať a spoliehať sa na pomoc iných."

Expremiér ďalej pripomenul, že Slovensko v minulom volebnom období navrhlo riešiť problémy so štátnym občianstvom medzi Slovenskom a Maďarskom pomocou dvojstrannej medzištátnej zmluvy. "Tá už vyše dva roky leží na stole ústavných vládnych činiteľov v Maďarsku," poznamenal s tým, že vďaka tejto slovenskej pasivite rastie aktivita maďarskej strany na medzinárodných fórach.

Poslanci Smeru-SD s Dzurindom nesúhlasia

"Europoslanci predložili nedávno petičnému výboru Európskeho parlamentu dva návrhy. Jeden na zrušenie Benešových dekrétov a tiež návrh na zrušenie slovenského zákona o štátnom občianstve, ktorý bol reakciou na maďarský zákon o dvojakom občianstve," informoval Dzurinda, podľa ktorého mal petičný výbor v stredu rozhodnúť, či bude petícia prerokovaná, alebo odmietnutá. Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) sa pýta na aktuálnu informáciu v tejto veci.

Poslanci Smeru-SD sa svojho ministra Lajčáka pri Dzurindových tvrdeniach o pasivite slovenskej diplomacie zastali. Dzurindovi odkázali, že slovenská diplomacia si pod taktovkou Lajčáka počína dobre. "Nedalo sa necítiť vo vašom vystúpení nahnevanosť, že súčasnému ministrovi sa darí robiť sebavedomú a konštruktívnu zahraničnú politiku," povedal Juraj Blanár zo Smeru-SD. "Nahnevaný vyzerám úplne inak," odpovedal Dzurinda.

Ďalšieho sociálneho demokrata Ľuboša Blahu vyrušila časť Dzurindovho prejavu o pasivite a glosovaní slovenskej diplomacie. "Ja to považujem za nemiestny žart," vyhlásil Blaha, podľa ktorého je zahraničnú politiku vlády Smeru-SD vidieť každý deň. "Stali sme sa lídrom skupiny kohézie. Taký malý štát ako Slovensko sa stalo lídrom. Hovoriť o glosovaní a pasivite je nemiestny žart," povedal Blaha. Dzurindovi tiež odkázal, že súčasná vláda prestala s Dzurindovou "pudlíkovskou politikou".