Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Dzurinda: OĽANO v EPP bude musieť viesť politiku s hodnotami ľudovcov

Na snímke bývalý predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda. Foto: TASR - Dano Veselský

Dzurinda zdôraznil, že jemu ako šéfovi nezávislého think-tanku ľudovcov neprináleží posudzovať proces rozširovania, ktorý je založený na politických rozhodnutiach predsedníctva EPP.

Lisabon 17. novembra (TASR) - Získanie plnohodnotného členstva OĽANO v Európskej ľudovej strane (EPP) znamená, že táto strana bude musieť viesť politiku zhodnú s hodnotami ľudovcov. Uviedol vo štvrtok v Lisabone Mikuláš Dzurinda, slovenský expremiér a predseda Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdie, informuje spravodajca TASR.

To, že sa rodina európskych ľudovcov v piatok rozrastie o nového člena zo Slovenska, potvrdil vo štvrtok predseda EPP Manfred Weber na úvod dvojdňového politického grémia ľudovcov v Lisabone. Pre OĽANO to znamená ukončenie dvojročného procesu rokovaní o členstve.

Dzurinda zdôraznil, že jemu ako šéfovi nezávislého think-tanku ľudovcov neprináleží posudzovať proces rozširovania, ktorý je založený na politických rozhodnutiach predsedníctva EPP.

"Necítim sa dobre, ak by som mal komentovať také alebo onaké rozhodnutie. Nominálne bude viac premiérov, ktorí patria do tábora ľudovcov. Ale je to samozrejme aj veľká výzva pre OĽANO, aby produkovalo politiku kompatibilnú s európskymi hodnotami ľudovcov," domnieva sa Dzurinda.



Zároveň pripomenul, že v minulosti mala EPP prísnejšie pravidlá pre prijímanie nových členov, keď platilo, že členská strana z jedného štátu mohla zablokovať iného záujemcu z tej istej krajiny.

Dzurinda vyjadril presvedčenie, že pre EPP je dobrou správou víťazstvo ľudovcov v hociktorej z európskych krajín. V tejto súvislosti obzvlášť akcentoval význam budúcoročných parlamentných volieb v Poľsku, kde by podľa neho bolo "silným impulzom" pre ľudovcov víťazstvo opozičnej Občianskej platformy Donalda Tuska.

"My si v Európskej ľudovej strane pamätáme lepšie časy. Za mojich čias nás bolo 17 premiérov z EPP a nie sedem ako dnes, či osem od piatku," uviedol s odkazom na premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ktorý bude na summitoch EÚ vystupovať už ako plnohodnotný člen tábora ľudovcov.