Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

E. Bárány: Parlamentné voľby majú zatiaľ pokojný priebeh

Na archívnej snímke predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Z niektorých zdravotníckych a sociálnych zariadení prišli štátnej komisii podnety, hovorí Bárány.

Bratislava 29. februára (TASR) - Parlamentné voľby majú zatiaľ pokojný priebeh. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Z niektorých zdravotníckych a sociálnych zariadení prišli štátnej komisii podnety, hovorí Bárány. Podotkol, že poskytovateľ sociálnych služieb nemôže na základe vlastného uváženia, pri riziku šírenia ochorenia, obmedziť volebné právo ľudí, ktorí sa tam nachádzajú. "K tomu je potrebné rozhodnutie príslušného štátneho orgánu. Pokiaľ viem, žiadny štátny orgán takéto niečo nevydal," uviedol. Štátna volebná komisia preto uložila okresným volebným komisiám dohľad nad zdravotníckymi a sociálnymi zariadeniami, aby v nich nebolo obmedzené aktívne volebné právo. "Chceme tomu predchádzať plošnou informáciou, než následne zbierať rozliate mlieko po voľbách," povedal Bárány.

Podnetmi na porušenie moratória sa podľa Báránya zatiaľ štátna volebná komisia obsahovo nezaoberá. Podnety stále prichádzajú, no zatiaľ iba zbierajú dôkazy a obsahovo ich budú posudzovať neskoršie.

Slováci si v sobotu volia nových poslancov do Národnej rady (NR) SR. V ére samostatného Slovenska ide o ôsme parlamentné voľby v poradí. Stáť budú viac ako 12,6 milióna eur. O priazeň voličov sa uchádza 24 politických subjektov.

Po uzatvorení volebných miestností o 22.00 h sa začnú spočítavať hlasy. Štatistici budú priebežné výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky budú známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 1. marca.