Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

E. Heger bude s predstaviteľmi strán rokovať popoludní na úrade vlády

Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Po tom, ako SaS odmietla rokovať o novej väčšine 76 poslancov, Heger v utorok (17. 1.) oznámil, že snahy o vznik 76-ky sú uzavreté a treba začať diskusie o predčasných voľbách.

Bratislava 18. januára (TASR) - Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) bude s predstaviteľmi strán OĽANO, Za ľudí, Sme rodina a SaS rokovať popoludní na Úrade vlády SR. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Rozprávať sa majú o termíne predčasných parlamentných volieb.

Po tom, ako SaS odmietla rokovať o novej väčšine 76 poslancov, Heger v utorok (17. 1.) oznámil, že snahy o vznik 76-ky sú uzavreté a treba začať diskusie o predčasných voľbách. Za najreálnejší termín označil september. Hnutie Sme rodina je ochotné podporiť septembrový termín predčasných volieb, naďalej však preferuje voľby v júni.

Za stranu SaS sa na rokovaní zúčastní jej šéf Richard Sulík, podpredseda Branislav Gröhling a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková. Strana podporuje septembrový termín volieb. "Potrebujeme pripraviť kvalitnú zmenu ústavy tak, aby sa nikto nemohol úspešne obrátiť na Ústavný súd s tým, že bolo porušené jeho pasívne ústavné právo," uviedol v stanovisku Sulík.

SaS uprednostňuje september aj preto, že by už mohli byť definitívne ukončené dôležité kauzy na súde, ako je napríklad kauza bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. "Taktiež môžu za ten čas aj orgány činné v trestnom konaní v pokoji a bez zasahovania dokončiť rozrobené kauzy," dodal Sulík s tým, že ak príde k takejto dohode, očakáva, že prezidentka Zuzana Čaputová nechá do septembra dovládnuť vládu Hegera.