Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

E. HEGER POŽIADAL PREZIDENTKU O ZBAVENIE POVERENIA VIESŤ VLÁDU

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger poskytuje vyhlásenie k aktuálnym politickým otázkam v Bratislave v nedeľu 7. mája 2023. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Doplnil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň.

Bratislava 7. mája (TASR) - Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia viesť vládu. Oznámil to počas nedeľného vyhlásenia pre médiá. Rozhodol sa tak preto, lebo prezidentka neprijala ani jeden z jeho návrhov, ktoré považoval za stabilnejšie než vymenovanie úradníckej vlády. Hlave štátu chce nechať priestor pokúsiť sa s úradníckou vládou stabilne priviesť Slovensko k predčasným voľbám.

Prvou alternatívou bolo, že neobsadené miesta ministrov doplní prezidentka svojimi nominantmi. V ďalšom návrhu Heger ponúkol, že nepovedie vládu a ministrami ostanú len ľudia zodpovední za rezorty, ktoré budú rizikom výmeny najohrozenejšie. "Najmä rezorty, ktoré distribuujú ekonomickú a sociálnu pomoc, ktoré implementujú zákony miliardového plánu obnovy či zabezpečujú pomoc brániacim sa susedom. Pani prezidentka ani jeden z mojich návrhov neprijala," povedal Heger.



Doplnil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že "konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň". Prezidentke svoje alternatívy predostrel v sobotu (6. 5.) večer.

Dočasne poverený premiér sa pre tieto kroky rozhodol po tom, ako koncom týždňa ohlásili odchod z vlády ministri Samuel Vlčan a Rastislav Káčer. Heger sa má s prezidentkou stretnúť v nedeľu o 15.00 h. Ešte predtým má prezidentka prijať predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina).

Heger deklaroval, že urobí všetko pre to, aby odovzdanie rezortov bolo čo najplynulejšie. "Všetky nasledujúce kroky súvisiace s odovzdaním vlády budeme po mojom osobnom stretnutí s pani prezidentkou dnes poobede koordinovať a čo najskôr komunikovať verejnosti tak, aby nevznikal žiadny zmätok," doplnil. Dodal, že chcel zabrániť scenáru väčšieho rizika s úradníckou vládou, preto robil všetko, aby zabezpečil plynulý chod vlády.

Heger odmieta akékoľvek slová o tom, že by kauzu Vlčana tutlal. "Bol som informovaný Samuelom Vlčanom pred viac ako dvomi týždňami, po tom, ako dostal list od ministra Budaja, že chce podať demisiu. Zároveň som bol informovaný, že o tomto kroku informoval aj pani prezidentku," vysvetlil. Dodal, že od prvého momentu dal preveriť, aké sú zákonné možnosti riešenia Vlčanovho prípadu. Ten sa rozhodol opustiť funkciu v reakcii na kauzu štátnej dotácie pre vlastnú rodinnú firmu.

Parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde v decembri minulého roka. Prezidentka kabinet dočasne poverila vládnutím do septembrových predčasných parlamentných volieb. Okrem Vlčana a Káčera dočasný kabinet už skôr opustili minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.