Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

E. Horváthová súhlasí s konzíliom, školy majú byť zavreté

Na snímke Eva Horváthová. Foto: Archív E. Horváthovej

Otvorené školy a len dôrazné odporúčanie práce z domu sú dva faktory, ktoré nespomalia šírenie infekcie natoľko, aby bol dvojtýždňový lockdown dostatočný, uviedla Horváthová.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Poslankyňa Národnej rady (NR) SR a členka parlamentného zdravotníckeho výboru Eva Horváthová (OĽANO) sa stotožňuje s názorom konzília odborníkov o nutnosti zatvorenia škôl a povinnej práce z domu všade, kde je to možné. Vyplýva to zo stanoviska Horváthovej, ktoré TASR poskytol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽANO.

Pri rýchlom raste počtu nakazených, hospitalizovaných a umierajúcich považuje poslankyňa rozhodnutie vlády nechať školy otvorené za nedostatočné a alogické. "Otvorené školy a len dôrazné odporúčanie práce z domu sú dva faktory, ktoré nespomalia šírenie infekcie natoľko, aby bol dvojtýždňový lockdown dostatočný," uviedla.

Režim OTP na pracovisku s povinnosťou samotestov pre neočkovaných raz za sedem dní je podľa jej slov "kozmetické opatrenie, ktoré sa dá obchádzať, a zamestnávatelia si aj dôrazné odporúčania vysvetľujú po svojom".

Tvrdí tiež, že vláda musí čeliť nielen agresívnej klasickej opozícii, ale aj opozícii vo vlastných radoch. Poukázala na to, že kým jeden člen vlády podmieňuje podporu núdzovému stavu nezatvorením škôl, druhý vydáva vyhlásenia a statusy o zvažovaní podpory v parlamentnom hlasovaní pre nemožnosť prezenčne realizovať bohoslužby.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Ďalšia pochybnosť v oblasti hlasovania o núdzovom stave podľa jej slov prišla z dôvodu nezvýhodňovania očkovaných. "Pritom aj tu bolo zreteľne deklarované, že ľudia v režime OP pocítia výhody pri postupnom uvoľňovaní opatrení. Najprv však k nemu musí dôjsť a každá obštrukcia uvoľňovanie odďaľuje," zdôraznila.

Poslankyňa odmieta aj vyhrážky o ministerských odstúpeniach. Tvrdí, že iniciatívy sú hazardom a neúctou voči zdravotníkom, ktorí cítia, že čoskoro nebude v ich silách pomôcť. Každé zmierňovanie bude znamenať podľa poslankyne dlhší lockdown a väčšie straty na životoch.

Opatrenia ako núdzový stav obhajuje poslanec klubu Sme rodina Patrick Linhart. Kritizuje však ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), označil ho "za ministra populizmu".

Na archívnej snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
Foto: TASR - Jakub Kotian


"Namiesto zdravia detí uprednostňuje preferencie svojej liberálno-libertariánskej strany. Argumentácie pána premiéra, konzília odborníkov a iných ministrov boli zjavne pre neho nerelevantné. Na prvom mieste sú predsa preferencie vlastnej strany, nie ľudské životy," uviedol vo svojom vyhlásení. Gröhling podľa neho ponechaním otvorených škôl vystavuje riziku občanov v čase, keď máme nakazených 10.000 ľudí denne.

Pripomína, že v minulosti kritizoval "zbytočné predlžovanie núdzového stavu", ale dnes ho zastáva. "Pretože je na mieste," vyhlásil.