Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

E. Jurinová a J. Viskupič sa vzdávajú mandátov poslancov NR SR

Jozef Viskupič (OĽaNO) počas 23. schôdze NR SR sa vzdal mandátu poslanca NR SR. Archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Viskupič zároveň vyzval poslanca NR SR a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku (Smer-SD), aby zvážil svoje rozhodnutie a venoval sa len jednej funkcii.

Bratislava 5. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR za hnutie OĽaNO Erika Jurinová, Jozef Viskupič sa vzdávajú poslaneckých mandátov a budú sa venovať len výkonu funkcie predsedov Žilinského resp. Trnavského samosprávneho kraja. Oznámili to v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave.

"Sľúbili sme to svojim voličom. Mesiac sme si vyskúšali, ako to funguje, keď sme poslancami NR SR a zároveň máme výkonnú funkciu na župe. Vidíme, že to nie je únosné,” uviedla Jurinová. Pripomenula, že počas pôsobenia v NR SR predložili množstvo návrhov zákonov, pri ktorých vychádzali z podnetov ľudí a ktoré v parlamente neprechádzali preto, že OĽaNO je opozičnou stranou. "Tak, ako sme prácu poslancov vykonávali na sto percent, rovnako chceme vykonávať aj prácu županov, keďže chceme župy rozvíjať,” dodala Jurinová.

Aj Viskupič zdôraznil, že rozhodnutie vzdať sa poslaneckých mandátov je dôkazom splnenia sľubu, ktorí dali voličom, slovenskej verejnosti a on osobne aj občanom Trnavského samosprávneho kraja. Po nástupe do vedenia žúp a oboznámení sa s agendou a stavom župných úradov sa podľa neho potvrdila programová priorita hnutia "nereťaziť" funkcie. "Mesačná skúsenosť hovorí, že dve funkcie tohto typu sa zvládať nedajú. Ak chce niekto vykonávať takú náročnú prácu, ako je pozícia župana, nemôže sedieť na dvoch stoličkách. Ak to niekto robí, môžem povedať, že jednu z týchto funkcií nevykonáva naplno alebo robí každú len na 50 percent,” vyhlásil Viskupič. Zároveň vyzval poslanca NR SR a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslava Bašku (Smer-SD), aby zvážil svoje rozhodnutie, z úcty k občanom kraja sa pridal k ich kroku a venoval sa len jednej funkcii.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka v tejto súvislosti informoval, že hnutie opakovane predloží na rokovanie parlamentu návrh zákona, ktorý by zakazoval súčasné vykonávanie mandátu poslanca NR SR a exekutívnej funkcie starostu obce, primátora mesta či predsedu VÚC.

E. Červeňáková a Natália Milanová sa stanú novými poslankyňami za OĽaNO

Elena Červeňáková z Košíc a Natália Milanová, rodená Galisová z Bratislavy nastúpia ako náhradníčky na zaniknuté mandáty poslancov Národnej rady (NR) SR Eriky Jurinovej a Jozefa Viskupiča za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Stane sa tak podľa poradia uvedeného v zápisnici Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán o výsledku volieb do NR SR z 5. marca 2016. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR.

"Predsedovi NR SR bolo doručené dňa 5. januára 2018 vyhlásenie Eriky Jurinovej o tom, že sa vzdáva mandátu poslankyne NR SR v súvislosti s jej zvolením za predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja, a zároveň aj vyhlásenie Jozefa Viskupiča o tom, že sa vzdáva mandátu poslanca NR SR v súvislosti s jeho zvolením za predsedu Trnavského samosprávneho kraja," uviedol komunikačný odbor parlamentu.

Ako ďalej informoval, v súlade s Ústavou SR mandát poslanca NR SR zaniká dňom doručenia písomného rozhodnutia o vzdaní sa mandátu poslanca predsedovi NR SR, teda mandát poslancov Eriky Jurinovej a Jozefa Viskupiča zaniká 5. januárom 2018.

Zároveň podľa príslušných ustanovení zákona č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva predseda NR SR vyhlasuje nastúpenie náhradníka do 15 dní po dni, v ktorom sa mandát uprázdnil.