Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

OĽaNO-NOVA: Programu vlády vyčíta malý záujem o rodiny

Pokračovanie 2. schôdze Národnej rady SR (NR SR) v stredu 20. apríla 2016 na Námestí A. Dubčeka v Bratislave. Na snímke vpravo poslankyňa NR SR Silvia Petruchová (OĽaNO-NOVA) a vľavo minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely (#Sieť). Foto: TASR - Martin Baumann

Poslankyni Soni Gaborčákovej chýba v prioritách vlády hneď niekoľko opatrení.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení málo zamerala na podporu rodín. Taktiež venuje nedostatočnú pozornosť ľuďom so zdravotným postihnutím. Presvedčené sú o tom opozičné poslankyne z OĽaNO-NOVA.

Poslankyni Soni Gaborčákovej chýba v prioritách vlády hneď niekoľko opatrení. "Zvýšenie daňového bonusu, rodinné poistenie, či zvyšovanie prídavkov na deti sa do priorít podpory rodín nedostalo," skonštatovala v pléne. Podľa jej slov tam nie je zapracovaná ani koncepcia centier včasnej intervencie ako pomoc rodinám, kde sa narodí dieťa so zdravotným znevýhodnením.

Vláde vyčíta aj to, že sa nezaviazala zrušiť krátenie príspevku za opatrovanie dieťaťa so zdravotným postihnutím, ktoré navštevuje zariadenie na viac ako 20 hodín týždenne. "Častokrát tá mama sedí v škole s dieťaťom, lebo chýbajú asistenti. Keď chce ísť dieťa do ambulantných služieb, tak sa stáva, že napriek tomu, že je matka v prítomnosti dieťaťa, tak sa jej kráti príspevok. V starostlivosti o deti so zdravotným postihnutím v 21. storočí by toto naozaj nemalo byť," podotkla Gaborčáková.

V oblasti politiky zamestnanosti jej zase chýba riešenie, ktoré by uľahčilo zaradiť na trh práce rodičov maloletých detí. "Mama, ktorá je na trhu práce, alebo vstupuje na trh práce je skryto diskriminovaná," myslí si Gaborčáková.

Podľa jej kolegyne z klubu Silvie Petruchovej (OĽaNO-NOVA) je málo opatrení zameraných na pomoc ľuďom so zdravotným postihnutím. V Programovom vyhlásení vlády sa jej podarilo nájsť takýchto opatrení len zopár. Napríklad otázku vyriešenia jednotnej lekárskej a posudkovej činnosti, po ktorej všetci volajú. "Pevne verím, že tentoraz sa to už naozaj podarí naplniť," apeluje Petruchová. Bolo by to podľa nej nielen prínosom pre občanov, ale aj v prospech verejnej správy. Na posudzovanie bude totiž stačiť menej personálnych kapacít či jednoduchšie materiálne zabezpečenie posudkových komisií.

Druhú pozitívnu vec, ktorú v Programovom vyhlásení našla, je zvýšenie opatrovateľského príspevku pre rodičov starajúcich sa o postihnuté dieťa do výšky minimálnej mzdy. Takýto rodičia sú totiž podľa nej jedna silná a početná skupina ľudí, ktorá si zaslúži pozornosť. Vo vyhlásení vlády sa však podľa nej len veľmi okrajovo spomína téma riešenia bezbariérovosti.

Na Gaborčákovú reagovali v pléne aj koaliční poslanci. Podľa Edity Pfundtner (Most-Híd) opozičná poslankyňa vymenovala veľa problémov a návrhov. "Sme ľudia z reálneho života a množstvo prác, ktoré boli vymenované, zabezpečí prácu nielen pre túto vládu, ale aj pre ďalšie vlády. Vládny program je vypracovaný na štyri roky, a preto musí mať a aj má reálne ambície, kroky na toto obdobie. Preto nerobme z programu vlády strategický dokument na vyriešenie všetkých problémov sveta a na neviem koľko rokov dopredu, ale skúsme byť triezvejší," uviedla Pfundtner, ale ocenila vystúpenie opozičnej poslankyne.

Podľa Jany Vaľovej (Smer-SD) je Programové vyhlásenie vlády dokument, ktorý je náčrtom a víziou. "Samotná legislatíva a zákony budú tie, ktoré budeme počas štyroch rokov prijímať," podotkla Vaľová s tým, že podieľať na ich príprave sa môžu aj opoziční poslanci.

E. Jurinová: Vo vládnom programe sa nehovorí o človeku

Na snímke podpredsedníčka Národnej rady SR a poslankyňa za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Erika Jurinová.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Medzi sféry záujmu Programového vyhlásenia vlády (PVV) patrí krajina, štát či Slovensko, ale človek ako ľudská bytosť tam nie je. V dnešnej rozprave k PVV to v úvode tretieho rokovacieho dňa druhej schôdze NR SR vyhlásila Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA) s tým, že absencia človeka v dokumente o niečom vypovedá.

"Sú tam slová ako podporíme, prehodnotíme, zvážime či vytvoríme podmienky," zdôraznila Jurinová s vierou, že sa podarí prijať aj reformné veci.

Na druhej strane ocenila snahu pokračovať v úsilí o konsolidáciu verejných financií. "Ale sami ste si znížili latku. Dá sa to pochopiť. Ak sa chcete občanom páčiť, potrebujete veľa peňazí," podotkla opozičná poslankyňa, ktorú vyrušila snaha vlády meniť ústavný zákon o dlhovej brzde.

Do rozpravy k PVV je ešte písomne prihlásených 30 poslancov. Po tom, ako sa všetci dostanú k slovu, bude možnosť prihlásiť sa ústne.