Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Magál: Pojednávanie viedli vykonávaním dôkazov v neprospech Dušana K.

Na snímke advokát obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Erik Magál počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 17. septembra 2021 v Pezinku. Foto: TASR/AP

Obhajca tvrdí, že skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, sa nikdy nestali. Okrem iného čelí Dušan K. obžalobe za činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov.

Pezinok 17. septembra (TASR) – Hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku viedli vykonávaním dôkazov v neprospech obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. V záverečnej reči to uviedol jeho obhajca Erik Magál. Okrem iného kritizuje, že súd vo štvrtok (16. 9.) hromadne zamietol vykonať všetky navrhované dôkazy obhajobou. Hovorí o devastácii trestného konania a zlyhaniach justície.

"Je pre mňa zarážajúce, že orgány činné v trestnom konaní postupovali v prípravnom konaní v hrubom rozpore so základnými zásadami vedenia trestného konania," spresnil s tým, že vyšetrovanie bolo vedené jednostranne a orgány odmietali vykonávať dôkazy v prospech Dušana K. Zdôraznil, že príslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavol Ď., ktorý je obvinený a väzobne stíhaný, vyšetroval kauzu Dušana K.

Poukázal na to, že dôvody väzby Dušana K. sa mali týkať aj potreby vypočutia šéfa ŠTS Jána Hrubalu a sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta. "Výsluch daných svedkov súd odmietol vykonať, hoci ich obhajoba navrhovala," podotkol. Spochybnil výpovede spolupracujúcich svedkov. Dôkazy o manipulovaní výpovedí majú podľa neho vyplývať z medializovanej správy Slovenskej informačnej služby (SIS) a tiež z vyjadrenia jej šéfa Michala Aláča.

Obhajca tvrdí, že skutky, ktoré sú predmetom obžaloby, sa nikdy nestali. Okrem iného čelí Dušan K. obžalobe za činnosť pre zločineckú skupinu takáčovcov. "Existencia tejto zločineckej skupiny doposiaľ nebola preukázaná," zdôraznil s tým, že súd nemôže posudzovať činnosť pre zločineckú skupinu, ktorá neexistuje.

NAKA zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.