Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

E. Tomáš: Hlas-SD nominuje za predsedu NR SR R. Rašiho

Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR - Martin Baumann

Pri voľbe nového predsedu parlamentu neočakáva Tomáš od opozície podporu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. apríla (TASR) - Richard Raši bude nominantom strany Hlas-SD na post predsedu Národnej rady (NR) SR. Povedal to minister práce a podpredseda strany Erik Tomáš v diskusnej relácii Rádia Expres. Trvá na stanovisku, že pozícia naďalej patrí Hlasu-SD aj po zvolení lídra strany a bývalého predsedu snemovne Petra Pellegriniho za prezidenta.

"My sa budeme dožadovať dodržania koaličnej dohody. Ak má existovať nejaká dôvera medzi partnermi, má sa opierať o koaličnú dohodu a programové vyhlásenie vlády," zdôraznil Tomáš s tým, že zvolením Pellegriniho za prezidenta sa nezmenili počty poslancov a politická mapa. Ozrejmil, že podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková sa rozhodla pokračovať v práci ako ministerka hospodárstva. Zatiaľ nepovedal, kto nahradí Rašiho na poste ministra investícií a informatizácie.

Pri voľbe nového predsedu parlamentu neočakáva Tomáš od opozície podporu. Podčiarkol preto, že zvoliť si ho musí koalícia. "Pokiaľ k dohode nedôjde, tak žiadna voľba nebude. Nič sa ale nedeje, nenaruší to chod parlamentu," uviedol s tým, že vedením NR SR už je poverený podpredseda snemovne Peter Žiga (Hlas-SD). Dodal tiež, že miesto Pellegriniho do parlamentu nastúpi náhradník a zákony vládnej koalície by mali prechádzať.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) počas víkendu vyhlásil, že "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho ako premiéra a lídra SNS Andreja Danka ako šéfa NR SR by poukazovala na stabilitu vládnej koalície. Označil to za svoj politický názor, keďže rešpektuje, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD. Hovorí o potrebe dohody. Hlas-SD reagoval, že Ficov názor nezdieľa.

Danko už po voľbách prezidenta hovoril, že SNS je pripravená rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa po prezidentských voľbách zásadne mení politická mapa.